Западът заплашва за избягването на санкции, остава изолиранСпоред Кремъл “няма

...
Западът заплашва за избягването на санкции, остава изолиранСпоред Кремъл “няма
Коментари Харесай

Москва и Пекин заедно за „по-справедлив световен ред“

Западът заплашва за избягването на наказания, остава изолиран
Според Кремъл “няма пробив” в договарянията с Киев

Положително е въпреки всичко да има документално оферти

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разгласи в сряда установяването на нов “по-справедлив” международен ред, в партньорство с Китай, по време на първата му аудиенция в Поднебесната империя от началото на съветското настъпление в Украйна, на 24 февруари.

“Живеем в доста сериозен стадий от интернационалните отношения”, съобщи първият посланик на Русия във встъпителните си думи преди диалозите му с китайския му сътрудник Ван И, представен от Агенция Франс Прес. “Убеден съм, че на края на този стадий интернационалното състояние ще бъде доста по-ясно и че ние, дружно, дружно с нашите поддръжници ще се насочим към един обективен и либерален многополюсен международен ред”, се обърна Лавров към китайския посланик.

Пекин споделя с Русия враждебно отношение по отношение на Съединени американски щати и от 24 февруари насам отхвърля да осъди съветската инвазия в Украйна, като за сметка на това се опълчва намерено на наложени от Запада наказания, напомня организацията.

В началото на март Ван И в публично изказване даже приветства “здравото като скала” другарство сред Пекин и Москва и отбрани “оправданите” искания на Русия за опасности за сигурност­та ѝ. Руското навлизане в Украйна бе и предшествано няколко седмици по-рано от аудиенция на президента Владимир Путин, за откриването на олимпийските игри в Пекин, който бе посрещнат задушевно от китайския си сътрудник Си Дзинпин. Двамата оповестиха тогава “безграничното приятелство” сред двете страни и осъдиха “разширяването на НАТО” в обща декларация, напомнят интернационалните наблюдаващи.

Лавров е в Китай на двудневна многостранна среща по въпросите на сигурността, отдадена не толкоз на Украйна, колкото на Афганистан. На нея вземат участие още представители на Пакистан, Иран, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Очаква се да участва и формалният първи посланик на режима на талибаните в Афганистан, Амир Кхан Мутаки, както и специфичният представител на Съединени американски щати за района Том Уест.

Изявлението на Сергей Лавров от Китай пристигна часове преди формалният представител на Кремъл Дмитрий Песков да разгласи, че отправените от Киев оферти на мирните договаряния в Турция във вторник не “представляват пробив” в опитите за преустановяване на военните дейности в Украйна.

“Не можем да твърдим, че е имало нещо прекомерно обещаващо или някакви пробиви”, сподели Дмитрий Песков пред кореспонденти, добавяйки, че Москва счита за “положително”, че Киев е почнал да обрисува документално настояванията си. “Но има доста работа”, добави той.

“Внимателно заобикаляме да вършим изказвания по въпросите, които се разискват на договарянията, тъй като “считаме, че договарянията би трябвало да се водят в мълчание”, сподели още представителят на Кремъл.

Украински договарящи обявиха във вторник, че оферират продължителни договаряния за статута на Крим и Севастопол, като дадоха обещание да не употребяват военна мощ през това време и да не влизат във военни съюзи.

Украйна също по този начин сложи за първи път съответни оферти, които плануват безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурност по прилика на член 5 на НАТО по отношение на груповата защита, като Полша, Израел, Турция и Канада биха могли да бъдат измежду евентуалните гаранти за сигурност.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че въпреки първичните признаци от диалозите в Истанбул да са били позитивни, те не заглушават детонациите на съветските снаряди.

След диалозите в Истанбул, които основният договарящ на Москва дефинира като “смислени”, Русия съобщи, че ще понижи доста военната си интензивност покрай украинската столица Киев и град Чернигов, които все пак бяха под масиран обстрел през нощта на вторник против сряда, показват наблюдаващи.

Крайно-десните разграничени в избора си
Германските неонацисти сред Киев и Кремъл
За разлика от неонацистите (на снимката) по-традиционните крайно-десни партии, като “Алтернатива за Германия”, обичайни поддръжници на Путин, изчакват своя миг във войната в Украйна, считат немски политолози.

Крайно-десните организации в Германия срещат усложнения да се обединят в единна позиция върху съветското настъпление в Украйна и до момента в който някои групировки застават на страната на водача на Русия и съперник на НАТО Владимир Путин, други показват взаимност с крайно-десния украински Батальон “Азов”. Това демонстрира репортаж на “Дойче Веле” основан на диалози с специалисти по радикалните групировки в Германия. Според Николас Портър - публицист и откривател към Университета в Лайпциг про-украинската страна измежду немските нео-нацистки организации има лек превес против про-руската. “Това не са партии, човеци или придвижвания, които имат вяра в суверенитета на Украйна или биха подкрепили държавно управление на президент-евреин като Зеленски”, споделя Портър. “Ще е неточност да се каже, че се борят за същите идеали, за които болшинството от украинците се борят.”

Според Йоханес Крийс от същия университет, връзката на немските неонацисти с Украйна е стимулирана най-вече от връзки и контакти на равнище надпревари по смесени бойни изкуства, футболно безчинство и крайно-десни събирания.

Сред най-откритите поддръжници на Украйна измежду немските неонацисти е организацията “III Път”, основана през 2013 година и наброяваща няколко-стотин открити членове, част от които са минали подготовка с Батальон “Азов” и са канили техни членове на полемики. Тази страна на немските неонацисти вижда Европа като обединяване на “бели държави” и Украйна като такава има правото на самоопределение. Потър добавя още, че немските крайно-десни организации постоянно са завиждали на “силата на украинските пара-военни организации”.

Същевременно съветският президент Владимир Путин също генерира благосклонности измежду най-екстремните детайли на немската крайна-десница, отбелязва “Дойче Веле”. “Когато Путин завоюва, мъжете още веднъж ще бъдат мъже, а не дами, електричеството и бензина ще поевтинеят, ислямизацията ще спре и левичарите от Зелената партия ще бъдат в затвора”, се споделя в обръщение в обществената мрежа “Телеграм” от организацията “Свободните жители на Турингия”. Подобни са и лозунгите зад най-видните последователи на съветската инвазия в Украйна, неонацистите от “Свободните Саксонци”, учредена едвам преди година, която развива доктрина намесваща пандемията от COVID-19 и световна интрига на НАТО, която е довела до започването на войната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР