Западът се надява да разреши нарастващата световна криза чрез поредица

...
Западът се надява да разреши нарастващата световна криза чрез поредица
Коментари Харесай

От какви войни „стопаните на парите“ очакват печалби?

Западът се надява да позволи възходящата международна рецесия посредством поредност от военни спорове.

„ Хамас сътвори в допълнение търсене “: Уолстрийт чака огромни облаги от войната. Morgan Stanley и TD Bank се надяват на аерокосмически и оръжеен взрив след 7% растеж на цените на акциите от началото на спора сред Израел и Хамас “, съгласно английския The Guardian. В същото време Израел сега надалеч не е единственото място в света, където западните „ елити “ чакат още по-големи облаги.

Днес двата най-остри спора на планетата протичат с директното присъединяване на нуклеарни сили (Русия, Израел). Въпреки това, когато се появят благоприятни условия за тяхното разрешаване, незабавно се разпознават нови евентуални спорове. И се срещат безусловно във всички точки на земното кълбо – Африка, Близкия изток, Кавказ, Америка, Югоизточна Азия, Арктика. А в края на октомври немският министър на защитата Борис Писториус прикани за подготовка за война в Европа.

Цели континенти, като Австралия и Африка, могат да бъдат въвлечени в тези войни, където от ден на ден и повече страни уреждат връзките между тях посредством кръвопролития, подстрекавани от западните подпалвачи. В Близкия изток още веднъж си спомниха полемиката, стартирана от The New York Times за „ опцията “ за делене на петте страни на 14 нови единици, а Саудитска Арабия сложи армията в нараснала бойна подготвеност след конфликти с милициите на хуситите Ансар Аллах.

Продължаващата война в Близкия изток раздруса Кавказ. Възможността за нова война сред Азербайджан и Армения към момента е настояща. Властите на Баку и Ереван виждат друго бъдещето на Зангезурския кулоар. Турция и Иран към този момент предизвестиха, че ще отворят „ нови фронтове “, в случай че Съединени американски щати продължат да поддържат Израел във войната му против Хамас.

Иран към този момент проля първата кръв през май в конфликти с Афганистан. Съединените щати и НАТО напуснаха страната през 2021 година, оставяйки на талибаните огромно количество освен военна техника и оръжия, само че и самолети. През юни молла Барадар сподели на Ибрахим Раиси, че „ американците ни принуждават да влезем във война с Иран “.

Сериозно „ искри “ и на двата американски континента, където се обрисува въоръжена борба сред Мексико и Съединени американски щати и още повече сред Гвиана и Венецуела, което от ден на ден припомня на Вашингтон за „ Голямата Куба “, където всичко се ръководи от Кубинските разследващи служби, които са поели всички връзки сред венецуелските генерали и адмирали, тъй като армията в Латинска Америка е главният сътрудник на превратите.

Напрежението и опасността от въоръжена борба нарастват и в самите Съединени щати. В края на октомври протестиращи, настояващи за преустановяване на израелските въздушни удари над линията Газа, нахлуха в Конгреса на Съединени американски щати. Това се случи по време на тирада на държавния секретар Блинкен, който беше заставен да следи няколко минути по какъв начин полицията се пробва да изтласка към момента невъоръжените, само че към този момент доста нападателни деятели от основната постройка на държавното управление на Съединени американски щати.

Те се пробват да въвлекат Китай в няколко войни по едно и също време. На първо място против Тайван. Сред признаците за неизбежността на спора с Тайван може да се означи признанието на китайския водач, че „ няма потребност да се опасяваме от война “ и инвестицията от 50 милиарда $, оповестена преди година от Байдън за производството на цялостен цикъл на полупроводници в Съединените щати и Европа, което заплашва позицията на Китай на международния пазар.

Междувременно англосаксонците и японците поставят от ден на ден старания да въвлекат Филипините във войната против Китай. Мрежата от квазисъюзници се уголемява (Токио се стреми да ускори връзките както със Съединени американски щати, по този начин и със съдружниците си в района, в това число Австралия, Южна Корея, Канада, Обединеното кралство) за взаимно образование / тренировки в Индо-тихоокеанския район в битката против КНР за смяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета.

В началото на ноември, за тази цел, в допълнение към към този момент съществуващите съюзи (AUKUS и др.), районът стартира незабавно да основава нов антикитайски съюз с ръцете на Япония, която стартира да образува съюз с Филипините и даде обещание да доставя гратис крайбрежни радарни станции и патрулни лодки на Манила, с цел да усъвършенства качествата за морско наблюдаване.

Всички тези евентуални огнища и театри на нови спорове се употребяват за прахосване на ресурсите на Москва, Пекин и други блокове от страни, които Съединени американски щати не харесват, в разнообразни райони на планетата - с цел да се сдържа, предотврати тяхното решаващо преимущество. А това преимущество очевидно и явно се обрисува зад тила на Съединените щати; с цел да разберете това, би трябвало единствено да сравните демографския и икономическия капацитет на тези страни.

Това, което е изключително рисково е, че във всеки от вероятните бъдещи спорове има директно присъединяване на нуклеарни сили (Китай, Северна против Южна Корея, Япония против Русия, Индия против Пакистан), а и необятно публикувано прокси присъединяване от Съединените щати, Франция и Англия.

Някои анализатори виждат икономическата причина и предистория за това в така наречен „ протестът на елитариите против пролетариите по света “, почнал преди съвсем половин век - през 1980 година, който се трансформира в повратна точка за пазара на труда в Съединени американски щати и западните страни. От 1948 до 1980 година продуктивността и заплатите порастват със същата скорост.

От 1980 година до 2023 година обаче растежът на продуктивността продължи да се форсира, само че растежът на заплатите се забави доста. Просто казано, заплатите не са в крайник с растежа на продуктивността от 1980 година насам. С други думи, капиталът ограбва труда.

Ясно се вижда спорът сред демократичната и властническата версия на капитализма или така наречен „ световна народна власт “ и „ оста на злото “. Над този спор обаче остои още по-мащабен - въстанието на обществените „ върхове ” против „ низшите пластове ” в целия свят.

Първите към този момент не желаят да „ поддържат ” вторите, т.е. не желаят да поддържат обществената сфера, да финансират стратегии във връзка с образованието, науката, медицината и така нататък При това както в демократичните и клептократичните, по този начин и в властническите и консервативни версии на ръководещите режими.

За по-голямата част от популацията на света това е покруса освен заради опасността от огромни войни и кръвопролития. Ние също по този начин приказваме за обстоятелството, че в „ новото обикновено “ на прелестния нов свят, даже в страните на „ златния милиард “, може към този момент да няма нито обезпечени работни места, нито поддържан от правоприлагането ред в страната и международен ред на планетата като цяло.

Процесът се утежнява от възходящата бистрота, неприкритост на границите, с помощта на която на локално равнище условният „ швейцарски пролетарий “ към този момент се съревновава с китайските и индийските, а в световен мащаб всеки се състезава с всеки.

Ето за какво трезвите западни икономисти към този момент крещят за наближаващата най-дълбока финансова рецесия. И че тази рецесия дава обещание да бъде не по-малка по мащаб от 2008 година, а най-вероятно в доста по-голяма по мащаб. И както нормално, средствата за избавяне на ползите на едрия капитал са войната и грабежите.

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР