Западът със завидна редовност отрича разследването на журналиста Сиймор Херш

...
Западът със завидна редовност отрича разследването на журналиста Сиймор Херш
Коментари Харесай

Защо Русия подминава разкритията на Сиймор Хърш

Западът със забележителна прецизност отхвърля следствието на журналиста Сиймор Херш за присъединяване на управлението на Съединени американски щати в офанзивите по Северен поток. Изобличението се афишира за неистина освен във Вашингтон, което е предстоящо, само че и в самата Европа, която пострада от детонацията на газопровод в Балтика. На този декор Москва не се стреми да поддържа Херш, който, наподобява, разкрива истината. Как може да се изясни това?

Европейската комисия реагира на следствието на известния американски публицист Сиймор Херш за аргументите за офанзивите против газопроводите " Северен поток ". Публикацията, която потвърждава присъединяване на Съединени американски щати и Норвегия, които са им помогнали в подкопаването, беше наречена " нечиста сделка ". Този термин употребява представителят на пресслужбата на Европейска комисия Андреа Масини.

Изобличенията на Хърш постоянно - и предстоящо остро - се разясняват във Вашингтон. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кирби сподели пред Fox on Fox, че в материала на носителя на премията Пулицър " няма зрънце истина ". Малко по-рано, на 16 февруари, представителят на Държавния департамент Нед Прайс назова откритията на Хърш чиста дезинформация.

„ Сегашната американска администрация при никакви условия не признава присъединяване си в подготовката на бойкот на газопроводи “, съобщи самият Сиймор Херш в изявление за портала Consortium News.

Позицията на Европейския съюз, както и изказванията на Съединени американски щати наподобяват разумни. Ръководството на Европейски Съюз не може да признае виновността на американците и на норвежците, които са им помагали. Тогава щеше да се окаже, че единствено страни - членки на западния блок - Съединени американски щати и Норвегия, са направили терористична офанзива против инфраструктурния обект на своя сътрудник от НАТО - Германия.

За такова самопризнание би трябвало да има водачи в Европа, които са подготвени да признаят, че по редица въпроси (предимно икономически) ползите на Съединени американски щати и Европейски Съюз от дълго време се разминават и че Съединени американски щати се усещат удобно благодарение на актове на насила. Очевидно никой не може да каже това на равнище държавни глави, да не приказваме за чиновници на Европейската комисия.

Позицията на Съединени американски щати наподобява по-логична. Ако Вашингтон признае, че Хърш е прав, тогава Вашингтон ще бъде публично упрекнат в интернационален тероризъм, а президентът Джо Байдън в корист с власт (за което може да бъде подложен на импийчмънт). Дори немският канцлер Олаф Шолц ще би трябвало да реагира, просто тъй като популацията на Германия ще го изисква от него.

На този декор реакцията на Москва на разкритията на Херш на пръв взор наподобява слаба. Да, публично министърът на външните работи Сергей Лавров сподели, че въпросът за детонациите в „ Северен поток “ ще бъде подложен на трибуната на Организация на обединените нации. Беше декларирано също, че Русия ще изиска от Организация на обединените нации да сътвори някаква формула за интернационално следствие.

Но генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш към този момент съобщи, че „ Организация на обединените нации няма да стартира следствие, защото Организацията няма подобаващ мандат. “ Трудно би могло да се разчита на друга реакция. Служители на Организация на обединените нации не са в положение да вършат груби изказвания, в случай че с това заплашват да скандализират връзките си със Съединени американски щати.

Възможно е да се задължи да стартира следствие през Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че там на съветското предложение ще бъде наложено несъгласие от най-малко три непрекъснати членки: Франция, Англия и Съединени американски щати. Така че това решение не може да се смята за пълновръстен отговор. Но, съгласно някои специалисти, отводът на Москва да отговори на бомбардировките вреди на съветските ползи.

Саботажът на газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", осъществен на 26 септември предходната година, беше, несъмнено, сензитивен удар за Русия.

„ Първо, тези газопроводи направиха допустимо диверсифицирането на доставките на газ за Европа. Това беше стратегическата цел на Газпром след газовия спор сред Москва и Киев през 2009 година, когато те взеха решение да се откажат от закупуването на част от украинската ГТС и да изградят обходни газопроводи ”, напомни Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Второ, плановете са просто преференциални за Газпром, изясни специалистът. Маршрутът за доставка се редуцира и Газпром ще заплаща по-малко за изпомпване на газ през същия СП-2.

Трето, посредством „ Северен поток “ „ Газпром “ поддържаше контакти с интернационалните компании, до момента в който Русия поддържаше контакти с европейските стопански и политически елити. „ В СП-1 задгранични компании притежаваха 49% от акциите на компанията оператор, а в СП-2 те действаха като кредитори на плана “, сподели Юшков.

Освен стопански, Русия носи и имиджови вреди. Москва има задоволително врагове по света - както страни, по този начин и интернационалните терористични организации. Ако те са уверени, че е допустимо безнаказано да се подкопаят най-важните съветски инфраструктурни обекти, ще има изкушения да създадат същото.

Ако по-рано Москва на публично равнище единствено показваше съмнения, че " англосаксонците " стоят зад детонациите, в този момент съветски публични лица в действителност нареждат публикацията на Херш като директно доказателство за присъединяване на Съединените щати в детонациите. Позициониране - само че доста деликатно.

Създава се усещането, че Москва в действителност е решила да не дава отговор. Има три догатки за какво е направено това.

Първата версия: съветската страна не дава отговор, тъй като не е подготвена. Според публикацията на Херш случаят на СП-1 и СП-2 е бил подготвян няколко месеца. Беше належащо да се заложат зарядите, да се съберат разследващи данни и да се вземат ограничения да не ви заловен. Ако приемем (чисто в границите на тази версия), че съветската страна може да отиде на съразмерен отговор, то и тук е нужна доста дълга подготовка. Много по-дълго от това на американците, тъй като би трябвало да се регистрира превъзходството на Съединени американски щати над Русия в региона на електронното и друго разузнаване.

„ Русия има техническите средства и способността да нанася удари по инфраструктура, значима за Съединените щати и техните съдружници, както на океанското дъно, по този начин и в космоса “, не е склонен Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания на HИУ на ВШЭ.

По-скоро става дума за нежеланието да се работи на правилото „ око за око “, сподели източникът. „ Ако незабавно след следствието на Херш възникне изключителна обстановка в западните уреди, тогава за всички ще стане явно, че Русия е направила това като акт на възмездие. И това ще навреди на репутацията на Москва - всеки ще разбере, че това е отговор, само че все пак терористичният акт си е терористичен акт. Недопустимо е ”, акцентира Суслов.

„ В резултат на това детонациите в този момент биха нанесли сериозен удар на връзките на Русия със страните от болшинството в света – и в този момент, в очите на това болшинство, Съединените щати наподобяват като страната, която е направила терористичната офанзива “, сподели източникът.

Втората версия е, че гърмежите на СП-1 и СП-2 са отговорът на Съединени американски щати на обединяването на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област с Русия. Взривът избухна седмица след решението на Москва да организира референдуми в освободените територии. Според упоменатата версия Вашингтон сякаш обмисляше опцията да приключи спора в Украйна, като контракти границите на 23 февруари 2022 година - без Донбас и двата други района. Осъзнавайки, че Москва няма да се съгласи на сходен „ компромис “, администрацията на Джо Байдън (според тази версия) реши да нанесе удар.

Една от главните тези на следствието на Херш опонира на тези структури, показва Суслов. „ В публикацията се твърди, че Съединените щати за първи път са се пробвали да взривят потоците през юни, когато към момента никой не е приказвал за присъединение на нови територии “, напомня източникът.

Възможно е обаче Байдън да е забавил детонациите (които са му били нужни, с цел да лиши Европа от на ниска цена съветски газ и, по думите на Сергей Лавров, „ да реши немския въпрос “ – т.е. да лиши Берлин от опцията да играе самостоятелна роля). Може да се допусна, че Вашингтон просто е чакал повод-извинение. Решението на съветското управление да анексира нови територии може да бъде такава причина.

Ако тези дейности на Съединени американски щати бяха единствено отговор, тогава Москва не е длъжна да „ дава отговор на отговора “. Поне не незабавно.

Третата версия допуска, че Москва избира да не се намесва, с цел да разреши на американците сами да развъртят тази история.

Твърди се, че следствието на Херш е част от по-голяма игра към администрацията на Байдън. Американският специалист Дмитрий Дробницки означи в коментар за REGNUM: Херш уточни единствено двама души като действителни виновници за атентата - съветника по националната сигурност Джейк Съливан и шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс. И двамата се смятат за главните представители на клана Клинтън в екипа на Байдън - и пълнежът на обявата на Хърш може да бъде ориентиран против този клан. В същото време в следствието не се загатва нито дума за Пентагона, означи Дробницки.

Възможно е също зад изданието да стои част от Демократическата партия, която не се интересува от номинацията на Байдън на президентските избори през 2024 година, защото има учредения да се притеснява, че той няма да завоюва тази акция. Заповедта е преференциална и за републиканците, които са заинтригувани историята с „ Потоците “ да стане още една причина да упрекват Байдън в нарушение на законите и произвол.

Ако това е единствено началото на някаква вътрешна акция (и Хърш го обяснява сега), тогава няма смисъл Москва да се намесва в тази история и да разрешава на бранителите на Байдън да приказват за „ съветската диря “ – която Държавният департамент към този момент се пробва да направи.

Много по-лесно е да стоим настрани и да чакаме американците да извадят на бял свят спомагателни доказателства за виновността на администрацията на Байдън. По-късно, въз основа на доказателствата, показани от самите американци (например, изразени на чувания в Конгреса, където лъжесвидетелстването се санкционира строго), - или се обръщайте към интернационалните съдилища, или прибягвайте до едностранни дейности.

Умереността тъкмо в този миг не значи, че няма да има отговор, счита Суслов. „ Русия върти историята със „ Северен поток “, изисквайки интернационално следствие. Той ще приказва за това на разнообразни конгреси, на всички равнища, в това число Г-20 и Организация на обединените нации. Естествено, няма да има такова следствие - и след известно време, когато това стане явно, ще бъде допустимо да се премине към ответни ограничения ”, означи събеседникът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР