Занаятчии и бизнеси на млади хора и такива, стояли дълго

...
Занаятчии и бизнеси на млади хора и такива, стояли дълго
Коментари Харесай

Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв

Занаятчии и бизнеси на младежи и такива, стояли дълго време без работа, са целевата група консуматори на новия финансов инструмент

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Храна за еднорози*

60 млн. евро ще бъдат налични за финансиране на стартъпи в България до края на тази година
17 авг 2018
Новите два фонда за стартъпи потеглят от есента

Общо 64.7 млн. лева потичат към млади компании с запас от еврофондовете и след асортимент на мениджъри от страната
14 авг 2018
Четири екипа желаят да ръководят държавния Фонд за рискови вложения

Победителят ще разпределя общо 67 млн. лева, от които 47 млн. лева идват през Фонда на фондовете, т.е. са евросредства
27 юни 2018 Държавният Фонд на фондовете (ФнФ) опитва за повторно да откри кой да раздава микрокредити на започващи компании и уязвими обществени групи. Първата процедура по стратегия " Развитие на човешките запаси " беше предходната година и свърши с сключване на контракти с два медиатора.

Заради недообмислени условия обаче тогава имаше слаб пазарен интерес и в последна сметка огромна част от ресурса остана неизползван. Сега ФнФ пуска втора процедура за избор на медиатори, през които ще се разпределят 26.4 млн. лева микрокредити за бизнеса.

Процедурата е отворена за подаване на предложения до 15 октомври, след което предложенията ще бъдат прегледани и оценени от комисия на фонда.

Какви са изискванията

Инструментът е ориентиран към започващи компании с до две години банкова история, обществени предприятия и към бизнесмени от уязвими обществени групи: безработни за повече от 6 месеца, младежи до 29 години и бизнесмени със обществено ориентирани хрумвания, занаятчии и лица, практикуващи свободни специалности.

Те ще могат да разчитат на суми от 5 хиляди лева до 49 хиляди лева с дълъг период на връщане - 10 години, с опция за двегодишен гратисен интервал. Цената на финансирането е 0% за частта, отпусната от фонда, и пазарна рента за спомагателното частно съфинасиране. То би трябвало да е най-малко 10% от цената на заема.

Средствата ще може да се употребяват за придобиване на активи, за работен капитал, за разширение на активността на компанията и за образования на чиновниците.

Предният опит

След обзор на минусите на предходната процедура от ФнФ са опростили изискванията. Намалени са условията за съфинансиране от страна на финансовите медиатори – от 20 или 30% на най-малко 10% (като е допустимо финансовият медиатор да предложи и по-висок процент), опция за до 100% спомагателен запас по всяка обособена позиция, разширена е с една година дефиницията за започващо дружество и други

Към момента са подписани към този момент съглашения с два финансови медиатора - " Микрофонд " и " Сис Кредит ". Към края на август 2018 година има 52 подкрепени крайни получатели. Около 23% от общия контрактуван запас, който възлиза на 3.4 млн. евро, е действително изплатен към крайните получатели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР