Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в

...
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в
Коментари Харесай

В плен на … тестото

Замисляли ли сте се какво чак толкоз изкушаващо има в една кифла. Отговорът е доста елементарен - леснодостъпни, бързоусвояеми въглехидрати! Отлична концепция за човешкия мозък, при който от еволюционна позиция, търсенето и жаждата за висококалорични храни са механизъм за оцеляване. Днес този механизъм работи срещу нас, във време когато сме обградени от въглехидратни “находища ”.

Тестена взаимозависимост
Изглежда като че ли в никакъв случай не можем да изядем задоволително самун, пица или спагети. Пристрастяването към рафинираните (обработените) въглехидратите води до порочния кръг в който колкото повече такива неща хапваме, толкоз по-често огладняваме. За „ потребността “, която изпитваме към тези храни, много значима роля играе допаминът, който извършва функционалността на невротрансмитер и хормон.

Отделянето на допамин в мозъка ни дава чувство за наслаждение или задоволеност. Желанието да реализираме задоволство постоянно може да се окаже по-силно от способността ни да действаме обосновано. За да се снабди на драго сърце още веднъж и още веднъж, човек повтаря дейностите, които водят до отделянето на допамин. Яденето е образец за такова деяние. В доста случаи желаеме храна даже и когато тялото ни не се нуждае от нея.

Алтернативи
Прекалената консумация на тестени произведения, пържени картофки, всевъзможни чипсове и снаксове обаче е доста нездравословна за тялото ни.
Голяма част от откъсването на зависимостта към тях се състои в премахването от дневното меню на най-изкушаващите неща, лесни за бързо усвояване хапки – рафинираните въглехидрати.
Стъпка по-стъпка, без да се подлагаме внезапно на строги и ненужни ограничения, смяната е изцяло допустима. Можем да стартираме битката с навика да поемаме празни калории (храни с високо наличие на калории и ниска хранителна стойност) като последователно се ориентираме към потребни мазнини и въглехидрати.

Мазнините са извънредно значима част от едно здравословно хранене. Без тях в тялото ни настъпват редица нежелани промени. Важно е мазнините в дневното меню би трябвало да бъдат добре подбрани и уравновесени.

Идеи за потребни мазнини

Авокадо
Ядки
Орехово, сусамово, тиквено, ленено олио и др.)
Мазна риба (сьомга, скумрия и др.)

Идеи за потребни въглехидрати

В изброените по-долу храни има доста фибри, витамини, минерали и андиоксиданти. Освен това е по-нисък, което ги прави доста добра опция на продуктите от бяло брашно.

Киноа,
Кафяв ориз
Пълнозърнест самун
Бобови храни (фасул, леща, грах, нахут и др.)
Спагети от царевично брашно

Правилото на ръката

Постоянното пресмятане на калории, количества, въглехидрати и други индикатори на храната е изтощително и от време на време ни кара да се откажем от опитите си да въведем ред в дневната си диета. Има един елементарен метод за премерване и за него ще ви би трябвало единствено ръката ви. Можете да го употребявате в дни на разтоварване на организма, когато чувствате, че към този момент е време да се откъснете от тестената прегръдка на нездравословните храни. С този метод порциите се дефинират доста просто:

Въглехидрати колкото пестник, белтъчини колкото длан и мазнини колкото пръст. Плодове и зеленчуци – цялостни шепи (добре е да ограничаваме картофите и бананите)

Хапка по хапка

Сигурно има хора, които могат изцяло да не помнят за нездравословните си навици внезапно. Просто един ден вземат решение да тръгнат в друга посока и го вършат. С питателните привички сякаш преходът е по-плавен, тъй като това е обвързвано с изцяло преструктуриране на всекидневието и разбиранията ни за това кое е питателно, каква е ролята на храната в живота ни, какви са потребностите ни от разнообразни витамини, минерали и още доста други субстанции.
Идеята да стартираме незабавно с консумирането на точните храни и захвърлянето на тези, които ни вредят, е чудесна, само че към нея би трябвало да прибавим и обстоятелството, че се нуждаем от време за това. Време, което би трябвало да си дадем, с цел да бъде пътят ни към по-добро хранене съзнателен и същински пожелан.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР