Заместникът на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен Дерек Шолей,

...
Заместникът на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен Дерек Шолей,
Коментари Харесай

Туитърът на американския дипломат Дерек Шолей разкри любопитни срещи с властта у нас

Заместникът на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен Дерек Шолей, който бе на публично посещаване у нас през вчерашния ден и обиколи основни министерства, се оказа по-прозрачен от родната власт. Туитър акаунтът на дипломата с сан на зам.-министър разкри, че той се е срещал освен с военния министър Стефан Янев по диалозите за подсилването на натовската защита в подтекста на съветската опасност, само че и с вицепремиера Асен Василев, както и с външния министър Теодора Генчовска. Информация за срещите на двамата членове на кабинета " Петков " обаче близо 24 часа. Вместо това в обществената мрежа за къси известия Шолей изясни с кого е приказвал, а куриозната детайлност е, че таман от неговия профил научаваме и имената на нови съветници.

Единственото публично известие от родната власт, което бе оповестено късно във вторник, пристигна от пресцентъра на МО:

" Министърът на защитата Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолей през днешния ден, 8 февруари. Срещата беше извършена в границите на визитата в България на делегация, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по защита.

Сред главните тематики, дискутирани по време на диалозите, бяха развиването на двустранните военни връзки и продължаването на стратегическия разговор, опциите за съдействие сред България и Съединени американски щати в областта на отбранителната промишленост и плановете за рационализация на въоръжените ни сили.



„ За нас е значимо в този сериозен миг да сме сигурни, че вървим в вярната посока посредством рационализация и създаване на качества “, съобщи министър Янев по време на диалозите. Той сложи акцент върху нуждата от осъществяване на плана за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от напъните ни за създаване на тежка механизирана бригада, който дефинира като предпочитан за Българската войска във допустимо най-кратки периоди.

В рамките на срещата беше прегледана тематиката за усложнената среда на сигурност с оглед обстановката към руско-украинската граница, ролята на НАТО в този подтекст, както и вероятните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент беше подложен върху стратегическото партньорство сред двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и опциите за създаване на единна Черноморска тактика. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер офанзиви, като от българска страна беше декларирано, че се работи по правене на национална киберстратегия, както и по построяването на качества за киберзащита ".

През нощта (българско време - б.р.) Шолей се похвали и с другите рандевута - с Василев и с Генчовска. Любопитният миг е, че във връзка диалога сред него, американската посланичка у нас Н. Пр. Херо Мустафа, за " мощните връзки и съгласуваност за районната сигурност, икономическия напредък, енергетиката и основните международни въпроси ", съветникът на Блинкен показва, че в него е участвал и " съветникът по сигурността " Петър Петров.

Не е ясно дали Петров е консултант на премиера Кирил Петков, или на вицето му Асен Василев. Главен специалист с такова име попада в листата на общата администрация на финансовото ведомство.

За срещата с Генчовска пък Шолей прецизира, че е била за " обявление на общ метод и цялостна поддръжка за суверенитета и териториалната цялост на Украйна " и дефинира връзките с Министерство на външните работи като стратегическо партньорство, само че публично известие от Външно за диалога им няма.


ТЕМА преди 23 часа 816 преди 6 дни 965 преди 6 дни 1604
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР