Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в редовното заседание

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в редовното заседание
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова участва в заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие в постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз, което се състоя през днешния ден в Брюксел.

Дневният ред включваше подготовката на идното съвещание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври 2022 година, следващи дейности след Конференцията за бъдещето на Европа, връзките сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, годишният разговор по господство на правото, годишното законодателно програмиране и целите на Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

В рамките на подготовката на съвещанието на Европейския съвет на 20 и 21 октомври 2022 година като съществени акценти се очертаха  съветската експанзия в Украйна и енергийните въпроси. Европейските министри насочиха мощен апел за продължение на политическата, военна и финансова поддръжка за Украйна в противопоставяне на съветската експанзия. Заместник-министър Петрова се спря на единството на Европейски Съюз в поддръжка на напъните на Украйна за противопоставяне на съветската експанзия. Акцентира върху значимото значение на вярното отправяне на обществени послания по отношение на метода на Европейски Съюз по отношение на войната в Украйна в контраст на всевъзможни опити за дезинформация. Предстои работа по дълготрайното възобновяване на Украйна в съдействие с интернационалните донори и финансови организации, като на 25 октомври 2022 година в Берлин ще се състои интернационална конференция по тематиката. Министрите сложиха акцент върху нуждата от заблуждение под отговорност на отговорните за военни закононарушения в Украйна. В част Енергетика мощна поддръжка се получи за ускорена работа по плана на Регламент по отношение на изключителните мерки за справяне с високите цени на енергията. Целта е регламентът да бъде признат преди октомврийския Европейски съвет, на който водачите да обсъдят спомагателни ограничения. „ Очакваме регламентът да отразява спецификите, ползите и енергийните профили на всички страни членки, в това число на чистите експортьори на електрическа енергия, като България “, уточни българският заместник-министър. Европейска комисия удостовери, че по гледище на огромен брой страни членки, предпочитано работи по предложение за смяна на сегашния модел на пазара и делене на цените на газа и електрическата енергия, което се чака да бъде показано допустимо най-скоро през 2023 година Друга значима тематика беше налагането на таван на цените на газа. В част Външни връзки беше подложен фокус върху връзките сред Европейски Съюз и Китай, като беше очебийно основното значение на единството на Европейски Съюз.

Министрите продължиха разискването на последващите дейности след финалния отчет с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. „ Необходими са ефикасни следващи дейности, съответстващи на упованията на европейските жители ”, уточни заместник-министърът. „ Голяма част от предложенията са свързани с политики и резултати, постижими в границите на актуалната договорна рамка на Европейски Съюз. Първо следва да се употребява цялостният капацитет на Договора от Лисабон, преди да се обмислят каквито и да било промени. Обявяваме се  за опазване на консенсуса като метод на взимане на решенията в областите на Общата външна политика и политика на сигурност, политиката на разширение на Европейски Съюз и  данъчната политика. “ Дискусията по тематиката ще продължи в границите на идващите съвещания на Съвета.

Европейските министри обмениха визии и по Годишния отчет на Европейска комисия за положението на върховенството на правото в Европейски Съюз. „ За нас този механизъм по върховенството на закона е потребен инструмент за възстановяване на координацията и интеграцията в тази сфера, както и за продан на положителни практики в битката с корупцията и отстояването на достиженията на правото “, съобщи заместник-министър Петрова. България осведоми за основания Национален координационен механизъм за господство на правото и на Съвет за неговото използване. Професионални и неправителствени организации ще бъдат приобщени към работата на съответния Съвет. Отбелязано бе и съдействието с Венецианската комисия по част от плануваните промени.

Съветът  организира полемика и по годишния развой на законодателно програмиране, като подчертава върху предпочитаните области на деяние на Европейски Съюз за 2023 година България изрази очакване до края на тази година да бъде признато решение за присъединение на страната към Шенгенското пространство.

В рамките на съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ българският заместител външен министър се срещна с немския, румънския и гръцкия си сътрудници Ана Люрман, Даниела Григоре Гийтман и Милтиадис Варвициотис по настоящи тематики от европейския дневен ред.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР