Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова откри международна конференция на

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова откри международна конференция на
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова откри международна конференция, посветена на борбата с антисемитизма и опазването на еврейското наследство

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова откри интернационална конференция на тематика „ Борба с антисемитизма и запазване на еврейското завещание “.

Събитието се провежда от Министерство на външните работи и Дипломатическия институт към министъра на външните работи, а присъединяване взеха и заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, шефът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, посланикът на Израел Йорам Елрон, както и изпълнителният шеф на организацията на евреите в България „ Шалом “ Юлия Дандолова.

„ Наша съществена цел е битката с отричането и изопачаването на Холокоста “, обърна се към присъстващите заместник-министър Петрова. „ Водещ за нас постоянно е бил научният метод към проучването на Холокоста – този, учреден на справедливи, изцяло изучени обстоятелства и данни, които да бъдат сложени на напред във времето. Този теоретичен метод съставлява най-хубавата основа за исторически осведомени и ефикасни старания в противодействието на актуалния антисемитизъм “, изясни тя.

Конференцията се състоя в София като част от плана „ Стратегическо съдействие сред България и Норвегия в поддръжка на интернационалния ангажимент на България за битка с антисемитизма и запазване на еврейското завещание “, финансиран от Фонда за двустранни връзки на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

По време на форума заместник-министър Велислава Петрова акцентира още, че до края на годината следва България да извърши поетия по време на интернационалния конгрес в Малмьо през 2021 година ангажимент, който е в границите на изработването на първия Национален проект за деяние за битка с антисемитизма и опазването на еврейското културно завещание. „ Планът следва да бъде публично утвърден при започване на идната година. Този документ ще даде главните насоки и ще очертае пътя, който държавните институции, дружно с академичната общественост и гражданското общество, следва да изминат дружно през идващите години “, добави тя.

На събитието участваха представители на държавните институции, специалисти от обществения, неправителствения и университетския бранш от България, Австрия, Израел, Италия, Румъния и Франция, както и представители на задграничния дипломатически корпус.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР