Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков коментира,

...
Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков коментира,
Коментари Харесай

Русия се появи в по-сериозна роля по въпроса с ядрената програма на Иран

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков разяснява, че връщането на Иран към цялостното осъществяване на отговорностите по нуклеарната договорка (СВПД) в сегашните условия е нереалистично, написа БГНЕС, цитирайки организация ТАСС.
Рябков разяснява, че всички участници в нуклеарното съглашение са призовали Техеран да не бърза с нови стъпки за ограничението му. Става въпрос за позиция на равнище заместник-министри.
" По-нататък ще се озовем при започване на септември, 4-5 септември. Във връзка с тази дата Иран ще приложи по този начин наречената трета стъпка, с цел да понижи размера на осъществяването на личните си отговорности в границите на признатата линия " лека-полека ". Ние призовахме иранците да се въздържат от това, в края на краищата ", сподели съветският зам.-министър.
Дипломатът уточни, че с цел да може Иран да чуе тези апели, е належащо да му се дават икономическите благоприятни условия, планувани в договорката, които са изгубени вследствие на наказания на Съединени американски щати.
" Има участници, които имат вяра, че Иран би трябвало да се върне към цялостно осъществяване на отговорностите си без никакви спомагателни ангажименти и условия и условия. Но в сегашната обстановка е изцяло нереалистично ", уточни заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.
Правилната посока
Според Рябков полемиките за запазването на иранската нуклеарна договорка вървят в вярната посока.
" Днешното мероприятие се състоеше от два сегмента. Първият сегмент е самата среща, където бяха разисквани няколко точки от дневния ред, свързани основно със стъпките на Иран за понижаване на осъществяването на поетите задължения и вероятния отговор на участниците в Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия на тези дейности. А вторият сегмент е възобновяване на тези стопански, даже не прерогативи, а стопански приходи, които Иран получаваше преди въвеждането на следващия пакет от наказания на Съединени американски щати под формата на ограничавания като износа на петрол, и до оповестяването от Съединени американски щати на оптимален напън върху Иран. По принцип, всичко върви в вярната посока, в това число стартирането на механизма ИНСТЕКС ", сподели той.
Проектите във Фордо и Арак
Руската делегация на съвещанието на взаимната комисия по нуклеарна договорка с Иран настояваше за груповата отговорност на страните по съглашението за осъществяване на планове във Фордо и Арак, сподели Рябков.
" Имахме продължителни полемики по време на срещата по отношение на обстановката с осъществяването на съответни задания, които бяха предоставени на Русия в границите на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД); това не е единствено преустрояването на обектите във Фордо по производството на постоянни изотопи, само че и някои други аспекти. Ние настояхме пред сътрудниците да възприемат тази работа като детайл от общата отговорност на всички участници в Плана. Имахме съответни хрумвания, които предложихме в тази връзка, и теза за групова отговорност за осъществяването на тези планове, както и план за преструктурирането на реактора за тежка вода в Арак, с координирането на който се занимават Китай и Англия, това е значителен миг ", съобщи съветският посланик.
Рябков акцентира, че не би трябвало " да се предадат на цялостно разположение на американските инспектори плановете, които съставляват, в случай че не ядрото на проекта, то неговата значима част. " Тези планове би трябвало да бъдат предпазени. Необходимо е да се търсят решения по какъв начин да се направи това даже и при най-лошия ход на събитията, тъй като не би трябвало да се отхвърляме от тях ", заключи съветският заместник-външен министър.
Среща на външните министри на иранското нуклеарно съглашение
Разговорите за установяване период за среща на равнище външни министри на страните, участващи в Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия, са прибързани, сподели Рябков.
" Прекалено е рано да се приказва за периоди на срещата на министрите [по Плана]. В близко бъдеще ще бъде извършена спомагателна работа на равнище специалисти, и през днешния ден те не престават да разискват разнообразни аспекти на договорката. Очевидно ще е належащо в допълнение разискване, с цел да се откри оптималното време за подобен контакт ", съобщи съветският посланик. Рябков акцентира, че Москва не би желала изкуствено да отсрочва срещата, само че " форсирането на провеждането на срещата в ущърб на нейните задания е погрешно ".
Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Араги от своя страна съобщи в неделя, че министерската среща " ще се състои скоро, само че нейните периоди към момента не са дефинитивно избрани ".
Напредък в модернизирането на реактора в Арак
Проектът за модернизиране на иранския реактор с тежка вода в Арак се доближава към етапа на закупуване на съоръжение, заяви също Сергей Рябков.
" Има прогрес във връзка с Арак. Наближава практическата фаза на закупуване. Кой какви типове съоръжение може да достави е обособен въпрос, като цяло, а не политически. Това е въпрос към строителите ", сподели дипломатът.
Рябков означи, че вероятността за прекачване на съоръжение за рационализация на реактора в Арак се възприема от някои страни като доста сензитивна. " Във всеки случай, този план е индиректно обвързван с нас. Няма да доставяме никакво съоръжение там. Максималното, което можем да предложим е даването на консултантски услуги ", продължи заместник-министърът на външните работи на Русия.
Механизмът на разплащанията с Иран (ИНСТЕКС)
Европейският механизъм ИНСТЕКС за търговски разплащания с Иран работи в пилотен режим и са нужни редица процедури, с цел да бъде пуснат в цялостна мощ, сподели Рябков.
" ИНСТЕКС работи в пилотен режим. За да работи пълноценно, е належащо да се изпълнят някои политико-бюрократични процедури във връзка с издаването на спомагателни документи сред самия ИНСТЕКС и аналогичната конструкция, основана от иранците ", разясни Рябков.
Според заместник-министъра на външните работи на Руската федерация, Москва продължава да се стреми да подсигурява, че механизмът е отворен за страни отвън Европейски Съюз, и за покупко-продажби с ирански нефт.
Европейски Съюз разгласи стартирането на механизма ИНСТЕКС по време на предходното съвещание по нуклеарното съглашение на равнище министри на 28 юни. На 17 юли съветският външен министър Сергей Лавров означи, че през ИНСТЕКС са минали покупко-продажби на стойност няколко милиона $, макар че това е нищожен размер. А заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи съобщи, че основаният от европейците механизъм още не е проработил.
Американската позиция
Междувременно, държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че Иран не е приел предлагането му да посети Техеран и " да приказва намерено с иранския народ ".
" Наскоро предложих да отида в Техеран и да приказвам намерено с иранския народ. Режимът не одобри предлагането ми ", написа Помпео в своя профил в Twitter. По-рано, тази своя концепция Помпео изрази в изявление. Според него иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф непрекъснато посещава Съединените щати, където " се радва на правото да приказва свободно ".
" Дали действителността и обстоятелствата при режима на Хаменей са толкоз неприятни, че той не може да ми разреши да направя същото? Какво би било, в случай че неговият народ чуе истината – нефилтрирана и неорязана ", прибавя Помпео.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР