ТТрагедия се разигра рано тази сутрин във Варна. Мъж е

...
ТТрагедия се разигра рано тази сутрин във Варна. Мъж е
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Аспаруховият мост е световен шампион по самоубийства

ТТрагедия се разигра рано тази заран във Варна. Мъж е скочил от „ Аспаруховия мост ” и е умрял на място. Инцидентът е станал в 6:3О часа. Самоубиецът е на 48 години. Преди по-малко от два месеца на същото място почина 23-годишен юноша. Според статистиката „ Аспаруховия мост ” е най-предпочитаното място за самоубийства в страната. Над 50 души годишно се хвърлят от най-високия мост в страната. 



За съпоставяне от моста Голдън гейт в Сан Франциско скачат по към 40 души. Там управляващите взеха решение да вложат милиони долари в защитни мрежи, с цел да се преборят с отрицателната наклонност. В нашата морска столица няма такива проекти.

„ 16 българи на денонощие вършат опит да лишават личния си живот, и 5-6 от тях, уви, съумяват. Значи, на всеки 90 минути, на всеки час и половина, един човек у нас прави суициден опит, а на всеки 4 ча̀са един самоубиец реализира задачата си да прекъсне самичък живота си, в това число и с автомобилна злополука по пътищата ”. Това изясни пред  Lupa.bg акад. Петър Иванов,  директор на Демографския институт към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ). 

По думите му множеството от самоубийците (55%) се хвърлят от високо, този метод от ден на ден се употребява, самозастрелват се 14%, обесват се 10%, отравят се 9%, употребяват нож или друго режещо средство 7%, хвърлят се под движещо се транспортно средство 3%, самозапалват се 1%, други способи – 2%.

Очертават се няколко злокобни трендове: 1.) Рязко нараства броят на суицидните опити; 2.) Намалява междинната възраст на самоубилите се българи; 3.) Нараства съотношението сред броя на сполучливо осъществените самоубийства и броя на опитите за самоубийства, в Европейски Съюз съотношението е сред 1:8, а у нас то става 1:4, дори 1:3, което приказва за безапелационна суицидна решителност; 4.) Налице е и наклонност за съчетаване на самоубийството с ликвидиране на различен човек (суицид плюс хомицид) и така нататък, уточни акад. Петър Иванов. 

По данни на Демографския институт числата в суицидната сфера в действителност са други: към 6 000 души у нас всяка година вършат суициден опит, нормално научаваме за дребна част от тях, и при тези опити съумяват да се самоубият към 1 600 пробвали се. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР