Заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун извика японския

...
Заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун извика японския
Коментари Харесай

Китай извика японския посланик заради срещата на Г-7

Заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун извика японския дипломат в Пекин, с цел да изрази митинг против " шумотевицата към въпроси, свързани с Китай ", по време на срещата на върха на Групата на седемте най-развити индустриални  (Г-7) през уикенда, заяви Ройтерс, като цитира изказване на китайското външно министерство.

Според Сун Япония си е сътрудничила с останалите страни на срещата на върха на Г-7 " за действия и взаимни заявления за оклеветяване и нападки против Китай, като се е намесила жестоко във вътрешните работи на Китай, нарушила е главните правила на интернационалното право и духа на четирите политически документа сред Китай и Япония ", с което се засяга Съвместната китайско-японска декларация от 1972 година

Той е декларирал, че дейностите на Япония са в ущърб на суверенитета, сигурността и ползите за развиване на Китай. Пекин е " мощно неудовлетворен и изрично се опълчва " на това, подчертал Сун.

" Япония би трябвало да поправя разбирането си за Китай, да осъзнае стратегическата си автономност, да се придържа към правилата на четирите политически документа сред Китай и Япония и с градивно отношение да предизвиква в действителност постоянното развиване на двустранните връзки ", добавил китайският посланик.

Японският дипломат Хидео Таруми е дал отговор, че " е естествено " за Г-7 да разисква въпроси от съвместен интерес. Организацията е правила това в предишното, и ще продължи да го прави и в бъдеще, до момента в който Китай не промени държанието си, споделил той, представен в известието.

" Китай би трябвало първо да предприеме позитивни стъпки за решение на тези въпроси, пораждащи угриженост, в случай че желае те да не се разискват ", декларирал още посланикът.

Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно съобщи на брифинг в понеделник, че политиката на страната по отношение на Китай е поредна и че тя ще продължи да слага нужните въпроси. В същото време Токио ще предприеме ограничения, с цел да отговори на възможни терзания на Пекин, и ще си сътрудничи с него по общи проблеми, добави той и прикани за отговорно държание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР