Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев изрази официално протест срещу

...
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев изрази официално протест срещу
Коментари Харесай

МВнР: Издирването на Христо Грозев подкопава отношенията ни с Русия

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев изрази публично митинг против решението на Руската федерация да разгласи за търсене българския жител Христо Грозев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бе извикана през днешния ден във ведомството.

Костадин Коджабашев посочи, че България не е била осведомена по формален път за решението журналистът да бъде разгласен за търсене и упорства да разбере какви са основанията за това в срочен порядък. Посланик Митрофанова посочва, че по отношение на съответните учредения би следвало да се насочи питане до способените органи на Руската федерация.

Изрично бе маркирано, че възприемаме решението за оповестяване за търсене на Христо Грозев като ориентирано против свободата на словото и медиите, както и като опит за заплашване на български жител, се показва още в известието на Министерство на външните работи.

„ По време на срещата от българска страна бе маркирано и че на фона на включването на България в листата на така наречен „ вражески страни “ на Руската федерация, решението за оповестяване за търсене на Грозев в допълнение подкопава така и така намиращите се в една от най-ниските си етапи двустранни връзки, и то не по българска виновност. Акцентирано бе и върху мощния отзив в Република България на случая, което е знак за чувствителността на обществото към нарушаването на съществени права на индивида “, допълват от външното ни министерство.

Същевременно Министерство на външните работи смята, че въпросът с българския жител Христо Грозев не трябва да се трансформира в тематика за вътрешнополитическа приложимост и партийна конкуренция. В тази обстановка се изисква страната ни да работи единно, с разбирането за народен интерес и въз основа на цялостна осведоменост.

Заместник-министърът сложи въпроса и за възпрепятстването на проучването на български език в учебни заведения в окупираните от Русия територии на Украйна, изразено е остро отвращение от дейностите по унищожаване на портрети на български национални герои и друга българска символика от образователните пространства.

След срещата в Министерство на външните работи Елеонора Митрофанова съобщи пред медиите, че журналистът Христо Грозев няма да бъде издирван по целия свят. Посланикът на Руската федерация изясни, че на уеб страницата на вътрешното министерство на Русия в никакъв случай не пишат съответни обвинявания.

 

" Според процедурата всеки следовател, който води дело и не може да откри съответно лице, може да го разгласи за търсене. Това дори не е централизирана информация. Затова е доста значимо Министерството на вътрешните работи на България да изпрати питане до Министерството на вътрешните работи на Руската федерация и те да изяснят обстановката ", сподели Митрофанова.

По-късно от българското вътрешно министерство оповестиха, че ще изпратят писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с Христо Грозев.

В началото на съвещанието на Министерския съвет през днешния ден служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че страната посредством своите институции е в непрекъснат контакт с журналиста Христо Грозев доста преди информацията за неговото търсене от страна на Руската федерация да се трансформира в гореща новинарска тематика. Вчера от прессекретариата на президента оповестиха, че са подхванати ограничения за гарантиране на сигурността на Грозев, в това число посредством съдействие с партньорските служби.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР