Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес на посещение в

...
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес на посещение в
Коментари Харесай

С Турция и Румъния България прави бойна група за сигурност в Черн...

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов отпътува през днешния ден на посещаване в Турция, където ще подпише Меморандум за съгласие сред държавните управления на България, Румъния и Турция за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Това заяви пресцентърът на Министерството на защитата.

 

Официалното сключване ще се състои на 11 януари в Истанбул.

 

Решението за одобрение на Меморандума от българска страна беше взето на държавно съвещание на 13 декември предходната година.

 

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Турция през август 2023 година с съществена задача да бъде обезпечена сигурността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противопоставяне на минната опасност, зародила след началото на съветската експанзия против Украйна, се показва в известието.

 

Дейността на MCM Black Sea има напълно кротичък темперамент и не е ориентирана против никоя друга страна. Очаква се тя да спомогне за възстановяване на взаимоотношението и добросъседските връзки сред участниците, без това да заменя наличието и провежданите действия по въздържане и защита на НАТО в региона на Черно море.

 

Войната в Украйна, стартирана от Русия, води до опасности за нашата територия, за сигурността на корабоплаването, и с цел да минимизираме тези опасности, се включват и военноморските сили на трите страни, с цел да разчистват от мини, надяваме се, сполучливо, изясни при започване на месеца министърът на защитата Тодор Тагарев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР