Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов награди с автоматична

...
Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов награди с автоматична
Коментари Харесай

Учител от Видинско получи награда за спасяването на двама румънски войници през 1944 г.

Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов награди с автоматизирана химикалка учителя Цонко Филипов за спасяването на живота на двама румънски бойци по времето на Втората международна война, оповестиха от пресцентъра на МОН. Писалката е обещана още през юни 1944 година от тогавашния министър на просвещението.
„ Министерството на образованието и науката държи на приемствеността, ние не забравяме, по този начин си вършим работата. Днес, 75 години по-късно, връчваме обещаната химикалка на господин Филипов, който в течение на доста, доста години е бил преподавател в Хасково “, съобщи заместник-министър Николов. Той уточни, че същинските герои са измежду нас, и това са хора, които могат да създадат нещо за образованието.
Цонко Филипов стартира описа си с думите „ Много мина, мъничко остана…от моя живот “ и благодари на министерството за опцията да се срещне с толкоз доста хора.
Наградата е присъдена на господин Филипов със заповед на Министерството на националното просвещение през юни 1944 година, когато по времето на Втората международна война той избавя живота на двама румънски бойци и ги предава на управляващите в Калафат. По това време той е възпитаник в гимназията в родното си Ново село, Видинско. За доблестната му постъпка министърът издава заповед да бъде награден с грамота и „ автоматическа химикалка “, само че събитията през септември 1944 година осуетяват даването на премията и Филипов получава единствено грамота. Той приключва гимназия с триумф доста добър 5,05, продължава да учи и по-късно става преподавател по физическо образование в Хасково, където преподава над 40 години. Учениците от първия негов випуск през днешния ден са 83-годишни.
Цонко Филипов обича учителството, бил е шест години контрольор по физическо образование, познават го всички в Хасково, познава го целият окръг. Той основава първия мажоретен състав в България, взе участие в доста олимпиади и спартакиади на регионално и национално равнище със свои възпитаници, като сподели фотоси от тези събития.
„ За днешните учители – образование би трябвало, както и за учениците “, сподели господин Филипов и добави, че сегашните възпитаници би трябвало да спортуват повече.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР