Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

Захариева пристигна в Полша за среща на външните министри от формата Б-9


Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде във Варшава. В Полша тя ще взе участие в среща на министрите на външните работи във формата Букурещ - Б-9. Той включва държавите-членки на НАТО от така наречен "Източен фланг": България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

В известието на Министерство на външните работи се споделя още, че главната цел на срещата е съдружниците от Източния фланг да консолидират свои позиции за по-ефективно присъединяване при взимане на решения в НАТО и Европейски Съюз. Външните министри ще обсъдят подготовката за срещата на най-високо ниво на НАТО през 2018 година и осъществяването на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 година Сред другите акценти на полемиката ще бъдат провокациите пред сигурността, в това число Общата политика за сигурност и защита (CSDP) на Европейски Съюз.

До момента са извършени две срещи на Б-9. Първата е на ниво държавни и държавни ръководители през ноември 2015 година, а по-късно и на ниво министри на външните работи през ноември 2016 година

В рамките на визитата си във Варшава Екатерина Захариева ще организира и среща с полския си сътрудник Витолд Вашчиковски. Освен въпроси от региона на двустранните връзки, двамата първи дипломати ще обсъдят тематики от сферата на районното съдействие и идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Отношенията сред България и Полша се основават на споделени общоевропейски полезности и имат своите дълбоки исторически обичаи. Двете страни поддържат деен и потребен разговор на всички нива. В интервала от 4 до 6 октомври 2017 година беше осъществено посещаване на президента на Република България Румен Радев във Варшава, а малко по-рано - на 20 септември 2017 година, министър-председателят на Полша Беата Шидло бе на публично посещаване в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР