Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на

...
Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на
Коментари Харесай

Демерджиев в Брюксел: Нужен е общ европейски подход срещу каналджийството

Заместник министър-председателят по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участваха в постоянно съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи ", което се организира през днешния ден в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

В рамките на Съвета по Шенген министрите на вътрешните работи направиха обзор на общото положение на Шенгенското пространство, с фокус върху действието, бъдещето на визовата политика, стартирането в употреба на усъвършенстваната Шенгенска осведомителна система и използване на оперативната съгласуемост.

Демерджиев означи пред сътрудниците си, че за България възобновяване на естественото действие на Шенген е един от главните цели. Подчерта, че добре работещата визова политика на Европейски Съюз е поръчител за вярното действие на пространството. Той поддържа метода на Председателството за промяна на механизма за премахването на визовия режим на жителите на трети страни и за актуализиране на критериите за прекратяване на безвизовия режим. Отбеляза, че в работата по промяната на визовата политика следва да се прави в полза на вътрешната сигурност на Съюза и отбраната на външните му граници.

Във формат „ Вътрешни работи " министрите от Европейски Съюз разискаха настоящи въпроси, свързани с убежището и миграцията. Колкото по-успешни сме в дейностите по външното измерение, толкоз по-малко провокации ще има за вътрешното измерение. Нужни са съответни резултати в предварителната защита на противозаконните пристигания в Европейски Съюз, увеличение на връщанията и в битката с контрабандата на мигранти, акцентира българският вътрешен министър. По думите му последните произшествия в Италия и България ясно демонстрират, че каналджиите стават все по-дръзки в метода си на деяние и е необходим общ европейски отговор.

Той осведоми за ограниченията, подхванати от страна на България в осъществяване на Заключенията на Европейския съвет от 9 февруари 2023 година, ориентирани към усилване на отбраната на външните граници, битка с мрежите, занимаващи се с незаконна миграция, попречване на вторичните придвижвания, увеличение на връщанията на лицата в страните им на генезис, както и за активизиране на интернационалното съдействие и взаимоотношението с европейските организации.

Министрите разискаха, също по този начин и заканите за сигурността на Европейски Съюз, произлизащи от експанзията на Русия против Украйна. В подтекста на тази полемика бяха прегледани опциите за съдействието сред политиките по „ Правосъдие и вътрешни работи " и „ Обща политика за сигурност и защита ".
В рамките на Съвета министър Демерджиев организира двустранни срещи с държавния секретар по вътрешните работи на Италия Никола Молтени, с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с изпълнителните шефове на Фронтекс и Европол. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР