Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел се

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел се
Коментари Харесай

Мария Габриел се срещна с посланиците на държавите членки на ЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с посланиците на страните членки на Европейски Съюз. Срещата се състоя в резиденция " Бояна “, оповестиха от пресцентъра на Министерството.

Вицепремиерът приветства посланиците и съобщи, че нейната цел е тези срещи да бъдат регулярни, място за разговор, съдействие и набелязване на общи начинания. " Срещата е мотив да отбележим постигнатото и да очертаем последващи стъпки “, сподели Мария Габриел.

" Основен приоритет остава влизането на България в Шенгенското пространство до края на 2023 година, приемането на общата европейска валута преди 1 януари 2025г., както и присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, акцентира вицепремиерът.

Тя благодари на посланиците на всички държави-членки, които са изразили поддръжка за участието на страната ни в Шенген и присъединението ни към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Габриел уточни, че измененията в законодателството и правосъдната система са били оценени в границите на Европейски Съюз и през септември тази година Механизмът за съдействие и инспекция за страната ни е дефинитивно отстранен.

Мария Габриел подчертава и на дейното присъединяване на България в Европейски Съюз и НАТО, на значимостта на стратегическите партньорства и районната съгласуваност, като уточни като образци кулоар 8 и самодейността " Три морета “. Вицепремиерът означи и взаимната декларация сред България, Румъния, Гърция и Хърватия призната в Ню Йорк в границите на сесията на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации. Приемането на документа бе инициирано от българският вицепремиер.

Габриел осведоми посланиците и за подхванатите стъпки от държавното управление за битка с дезинформацията. Тя подчертава и на нуждата от вложения в нововъведения и обучение.

Вицепремиерът отдели особено внимание и на основната роля на културната дипломация. Мария Габриел показа, че чака бъдещи оферти за съдействие в региона на културата и ще се радва да поддържа планове, които се концентрират върху културния продан. " Вярвам, че сходни съдействия ще бъдат от изгода, защото укрепват споделеното ни възприятие за европейска еднаквост, просвета и полезности “, сподели още Габриел.

Изказване в границите на срещата направи и Н.Пр. Алехандро Поланко Мата, дипломат на Кралство Испания, доайен на посланиците от Европейски Съюз в София и представител на страната ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Той благодари за поканата за среща и положителното съдействие и удостовери безапелационната поддръжка за участието на страната ни в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В изявлението си като представител на страната ръководител на Съвета на Европейски Съюз той сложи тематиката за бъдещето на Европейски Съюз и разширението на съюза, която бе интензивно дискутирана от посланиците на страните членки.

Вицепремиерът Габриел осведоми дипломатите за идната среща на държавните управления на България, Румъния и Гърция при започване на другата седмица, в която е поканена да се включи и Молдова. “Това ще бъде добра опция да покажем взаимните ни старания за усилване на свързаноста и дискутиране на общи начинания ", акцентира вицепремиерът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР