Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе
Коментари Харесай

Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън - какво си казаха

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел организира телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, заяви пресцентърът на Министерството на външните работи.

В известието се споделя, че държавният секретар е изразил поддръжка за новото държавно управление на България и е поздравил неговата ясна евроатлантическа ориентировка. Габриел е показала главните цели на държавното управление, като е подчертала дейната роля на България в Европейски Съюз и НАТО. Изтъкната е била и европейската вероятност за Западните Балкани при съблюдаване на контрактуваните задължения.

Централна тематика на диалога е било стратегическото партньорство със Съединени американски щати като опция за усилване на съдействието сред двете страни в области от съвместен интерес. Събеседниците са удостоверили, че присъединението на България към Програмата на Съединени американски щати за безвизово пътешестване остава значим приоритет.

Мария Габриел и Антъни Блинкън се сплотиха към значимостта на поддръжката за Украйна и в този подтекст бе регистрирана и от двамата значимостта на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България, продължава известието на външното министерство.

Телефонният диалог предшества Втората сесия на Стратегическия разговор България - Съединени американски щати, която ще се организира на 25 септември във Вашингтон. Българската делегация ще бъде ръководена от Мария Габриел. Вицепремиерът чака от срещата да бъдат обрисувани съответни стъпки за задълбочаване на съдействието по тематики от общ интерес, измежду които сигурност и защита, енергийна диверсификация, нововъведения, битка с дезинформацията, осведоми Министерството на външните работи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР