Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва
Коментари Харесай

Захариева благодари на Могерини за подкрепата по време на Председателството, и на Австрия, че ще продължи българските приоритети

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в съвещанието на Съвета „ Външни работи “ в Люксембург, който е и финален за Българското председателство. Тя благодари на Върховния представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини за поддръжката и отличното съдействие с Европейската работа за външна активност. Първият ни посланик заключи и напъните на България за европейската вероятност на Западните Балкани, които към този момент получиха своето съответно измерение в Софийския дневен ред, утвърден от европейските водачи. Това оповестиха от пресслужбата на Министерство на външните работи.
 ezaharieva2-2  ezaharieva4-4  ezaharieva5-5
“Щастливи сме, че нашите австрийски другари ще продължат да работят по нашия приоритет – интеграцията на страните от Западните Балкани на база на личните заслуги. Скъпа Карин, имаш цялостната ни поддръжка, поисквам ти сполучливо Председателство ”, обърна се Захариева към външния министър на Австрия госпожа Карин Кнайсел.

На взаимна сесия по време на Съвета в Люксембург министрите на външните работи и министрите на защитата разискаха осъществяването на Глобалната тактика в областта на сигурността и защитата. Изразено бе удовлетворение от напредъка в построяването на Постоянното структурирано съдействие и бяха признати разпоредбите за ръководство на плановете по него. Високо бе оценена постигнатата от Българското председателство на Съвета договореност по Европейската програмата за развиване на отбранителната промишленост, посредством която ще бъдат финансирани планове за създаване на отбранителни качества. Приветстван бе напредъкът в развиването на гражданските качества на Съюза. Обсъдени бяха ограничения за усилване на устойчивостта и противопоставяне на хибридните закани.

На взаимна сесия с Генералния секретар на НАТО Столтенберг министрите разискаха развиването на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО, в това число в региона на военната подвижност. Общо бе мнението, че провокациите пред сигурността постановат по-тясно взаимоотношение сред двете организации.

Специалният делегат на Организация на обединените нации Мартин Грифитс показа пред първите дипломати на Европейски Съюз своя кротичък проект за Йемен. Изразена бе цялостна поддръжка за напъните на Грифитс за обновяване на договарянията сред воюващите страни и намиране на приобщаващо политическо решение на спора. Подчертана бе нуждата от обезпечаване на безконтролен филантропичен достъп. България към този момент даде и финансов принос за превъзмогване на рецесията в Йемен – с решение на Министерския съвет 50 000 евро бяха преведени като доброволна вноска в Детския фонд на УНИЦЕФ на 30 март т.г.

Министрите подчертаха значимостта на поддръжката за Йордания – страна от основно значение за стабилността в Близкия Изток. Потвърдена бе готовността на Съюза да прегледа опциите за спомагателна поддръжка за Хашемитското кралство, в това число за справяне с провокациите, свързани с огромния брой бежанци в страната.

Съветът “Външни работи ” разиска също обстановката в Африканския рог и Червено море. Изтъкната бе значимостта на гарантирането на свободата на корабоплаването и бе декларирана готовността на Съюза за по-активно ангажиране за усилване на разговора по сигурността в района.

Министър Захариева и външният министър на Румъния Теодор Мелешкану осведомиха своите сътрудници за извършения в Бургас на 31 май и 1 юни 2018 година Европейски ден на морето. Подчертана бе значимостта на Черноморския район и нуждата от усилване на поддръжката на европейските институции за развиването на районното съдействие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР