Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС обсъдиха Турция и Латинска Америка на първа среща на живо след пандемията

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на взе участие в извършеното през днешния ден в Брюксел постоянно съвещание на Съвет „ Външни работи “. Това бе първата присъствена среща на първите дипломати на Европейския съюз след началото на рецесията с COVID-19. Министрите организираха полемика по връзките на Европейски Съюз с Турция, разискаха обстановката в Латинска Америка и Карибския басейн и направиха обзор на необятен кръг настоящи външнополитически въпроси.

Министрите показаха угриженост по отношение на оценката на Световната здравна организация, че Латинска Америка и Карибският басейн са новият епицентър на болестта, както и с упованията, че тежките последствия от рецесията ще изострят съществуващите обществени, стопански и политически провокации.

СЗО: Много малко евентуално е светът да успее да изкорени COVID-19

Министрите дефинираха зародилата рецесия и като опция за усилване на двустранното и многостранното съдействие с латиноамериканските и карибските страни въз основа на споделените полезности и ползи. Те подчертаха значимостта на скорошното подписване на комерсиалните съглашения на Европейски Съюз с МЕРКОСУР, Мексико и Чили.

България поддържа трайния ангажимент на Европейски Съюз към Латинска Америка и Карибите и пакета „ Екип Европа “, който е част от световния отговор на Европейски Съюз на пандемията от COVID-19. Предвидената финансова помощ в размер от над 1.5 милиарда евро за Латинска Америка и Карибския басейн ще помогне за адресирането на здравната рецесия и ще способства за икономическото възобновяване на района.

Министрите на външните работи организираха стратегическа полемика по връзките ЕС-Турция. В подтекста на възходящото напрежение в Източното Средиземноморие бе доказана солидарността с Кипър и бе очебийно, че обстановката не подхожда на упованията на Европейски Съюз по отношение на съдружник в НАТО и основен сътрудник. Първите дипломати на 27-те разискаха вероятните дейности на Европейски Съюз за превръщане на отрицателната наклонност в връзките с Турция.

България бе измежду страните, сложили акцент върху нуждата от деескалация, възобновяване на доверието и разговор по редица тематики от общ интерес като миграция, сигурност на енергийните доставки, инфраструктура, търговия, стопанска система, битка с тероризма, и други От българска страна бе обърнато внимание на нуждата от продължение на финансовата поддръжка на Европейски Съюз за бежанците в Турция. Министър Захариева изрази поддръжката си за дейната роля на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и отправените ясни послания при скорошното му посещаване в Анкара.

В рамките на „ настоящи въпроси “ министрите на външните работи потвърдиха оценката, че признатият от Китай Закон за отбрана на националната сигурност ще попречва високото равнище на автономност на Хонконг, като обмениха отзиви за допустима единна реакция на Европейски Съюз. Те насочиха неотстъпчив апел за преустановяване на външната интервенция в спора в Либия, трайно прекъсване на огъня и възобновяване на политическия развой под егидата на Организация на обединените нации и в осъществяване на заключенията от Берлинската конференция.

Върховния представител на Европейски Съюз Жозеп Борел осведоми за дипломатическите си старания по Близкоизточния кротичък развой. Той показа в резюме външнополитическите аспекти на идната видеоконференция на водачите на Европейски Съюз и Индия, вижданията си за работата по Стратегията ЕС-Африка и подготовката на плануваната по-късно през 2020 година среща на върха ЕС-Африкански съюз, вероятностите пред договарянията по новото съглашение за съдействие сред Европейски Съюз и страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (пост-Котону), както и развиването на обстановката във Венецуела.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР