Заместник-кметът по строителство, инфраструктура и екология инж. Деян Дончев участва

...
Заместник-кметът по строителство, инфраструктура и екология инж. Деян Дончев участва
Коментари Харесай

Зам.-кметът Дончев: Община Габрово е търсен партньор от бизнеса

Заместник-кметът по строителство, инфраструктура и екология инж. Деян Дончев взе участие в районната дискусия , която се организира през вчерашния ден – 30 юни, в търновския хотел „ Премиер “.

Събитието, проведено от вестник „ Капитал “ с партньорството на Европейската капиталова банка, направи обзор на тeндeнциитe в развиването на локалните стопански системи и на значимите градски центрове.

Инж. Дончев разяснява целите в транспортната инфраструктура на Габрово, индустриалните зони и капацитета за нововъведения в енергийна успеваемост, възобновими източници и екопроекти. По думите му едно от най-големите провокации пред бизнеса е инфраструктурата. „ Намеренията за разширение на индустриалните зони са в посока Севлиево, което има връзка и с построяването на тунела под Шипка и автомагистрала „ Хемус “, с цел да се преодолее несъответствието сред Северна и Южна България – означи Деян Дончев. – По периферията на републиканския път Габрово – Севлиево продължава да се трансформира предназначението на земята, основават се местни платна и пътни връзки, издаваме много позволения за градеж на вложители за обслужваща и индустриална активност. “, сподели заместник-кметът.

Той акцентира, че Северната индустриална зона в Габрово е добре развита, само че уличната мрежа се нуждае от съществено възобновяване, както и от спомагателни електрически мощности. „ Имаме предпроектни изследвания за инфраструктурни усъвършенствания. Поддържаме добра връзка с бизнеса и към този момент реализирахме няколко публично-частни партньорства. Предстои да изградим взаимно с компании една пътна връзка, както и рехабилитация на канализация, за което Общината е изготвила план. “, заяви инж. Дончев. Той заяви, че по европроект сега се прави изследване измежду 40 компании в Северната индустриална зона за намиране на техническо решение за енергийна самостоятелност.

Областният шеф Ралица Манолова дефинира Община Габрово като новаторска и перспективна във връзка с устойчивото развиване и връзката с институциите. „ Трябва да имаме добър синхрон в проектите на общините и проектите на страната за транспортното строителство. Създали сме условия за координационни срещи сред всички сдружения, тъй като общата ни цел е да живеем в по-добра среда. “, акцентира Манолова.

Инж. Деян Дончев напомни, че Община Габрово е осъществила първия стадий от обновяването на транспортната инфраструктура със закупуването на 14 екологични рейса, реорганизация на кръстовища и осведомителна система на 104 автобусни спирки. „ По отношение на републиканските пътища на нашата територия Община Габрово има подписано съглашение с Агенция пътна инфраструктура да ги поддържа, за което получаваме финансови обезщетения. “, изясни зам.-кметът.

В рамките на събитието с коментар за ролята на културния бранш в подобряването на градската среда се включи шефът на Музей „ Дом на хумора и сатирата “ Маргарита Доровска. Според нея главен мотор за смяна в градовете са общностите от хора. Тя даде образец с дейностите по развиването на квартал „ Шести сектор “ посредством предприемачески и креативен интензивности. „ Събития като карнавала, биеналето на хумора, екологичния фестивал на Узана би трябвало да стават от ден на ден. Искаме да създадем център „ Кристо и Жан Клод “ и чакаме скоро Община Габрово да придобие от страната постройката на някогашния текстилен колеж, с цел да стартира същинската работа по този огромен план. “, означи Доровска.

Във форума на „ Капитал “ се включиха регионалните шефове и заместник-кметове на Велико Търново и Габрово, заместник-ректори от университетите на двата града, специалисти от разнообразни администрации, представители на бизнеса, банките и IТ сектора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР