Заместник-кметът по дигитализация и иновации Генчо Керезов е подписал днес

...
Заместник-кметът по дигитализация и иновации Генчо Керезов е подписал днес
Коментари Харесай

Столична община стартира още два дигитални проекта

Заместник-кметът по цифровизация и нововъведения Генчо Керезов е подписал през днешния ден договорите по идващите два плана от Програмата " Пясъчник за новаторски решения " на Столична община, оповестяват от общината.

Обхватът на единия план е обезпечаване на прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха в затворени пространства. Системата дава информация на жителите на пространствата, сигнализира при повдигане равнищата на въглероден диоксид и ФПЧ, както и изпраща данни в действително време, които да се употребяват с аналитични цели.

Вторият план цели възстановяване на енергийната успеваемост в публичните здания. Ще бъдат конфигурирани слънчеви панели, а система, осигуряваща " умни " комунални услуги, ще замерва разходването на електричество както от тях, по този начин и от електропреносната мрежа.

Сградната администрация ще има достъп до данните в действително време и ще може да подхваща ограничения за усъвършенстване цялостните разноски за електрическа енергия.

Така в границите на едногодишен цикъл ще се генерират задоволително данни, на база на които да се създават политики както за апаратура на възобновими източници на сила, по този начин и за потребителско държание на сградните администрации, намаляващи разноските.

Пилотните планове са част от напъните на Столична община към определяне на политики на база огромни и отворени данни, разбор на основни индикатори за ефикасно обмисляне на запаси и по-добри управнически практики.

Програмата " Пясъчник за новаторски решения " на Столична община е залегнала в Плана за деяние по осъществяването на Стратегията за цифрова промяна на София (СДТС). Реализира се в партньорство със стартъп екосистемата в София и нейното посланичество в лицето на Българската стартъп асоциация (BESCO).

Целта й е да се тестват новаторски софтуерни решения и генерират емпирични данни, които да послужат за бъдещи решения и политики, подобряващи качеството на живот в София. Проектите са пилотни и след разбор на резултатите от тях ще се търси финансиране за развиване на тези с максимален обществен резултат. Дори единствено на равнище пилотен план, програмата дава опция на започващите компании в София да валидират технологията си в европейска столица и по този начин да притеглят други огромни градове за клиенти, както и финансиране от вложители, осведомят от общината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР