Заместник-кметът на София Дончо Барбалов представи проектобюджета за 2019 г.

...
Заместник-кметът на София Дончо Барбалов представи проектобюджета за 2019 г.
Коментари Харесай

АИКБ обсъди проектобюджета на София за 2019 г.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов показа проектобюджета за 2019 година пред Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Очакванията на Столична община са той да е с 30 млн. лева по-голям спрямо този за 2018 година

„ Рязък скок в бюджета за идната година няма, защото не предвиждаме никакво нарастване на налозите и таксите, като се изключи измененията в налог МПС и налог здания за курортните селища, признати от Народното събрание. Но от по-високия налог за старите коли приходите ще са толкоз, колкото ще е отстъпката за новите коли с Евро 5 и Евро 6. Нарастването на личните доходи на Столична община чакаме да е вследствие на растежа на стопанската система и налога за възмездно придобиване. Сумата, която сме заложили от данъчни доходи е с 28 млн. лева повече, а от локалните такси, включително и строителни разрешителни чакаме нарастването да е с 6,5 млн. лева В последните години съумяваме да осъществим прогнозните си бюджети, като са надявам и през идната още веднъж да е така”, съобщи Дончо Барбалов.

По думите му през 2019 година Столична община ще задели повече средства в секторите обучение, опазване на здравето, просвета, обществени действия, защита и сигурност, както и превоз и осветяване. И през идната година, както и през 2018 година най-вече средства общината планува за построяването на метрото и стартиране на главната част от третия метродиаметър. Другият значим план, за който ще бъдат заделени не малко средства е за енергийна успеваемост на 26 учебни заведения и детски градини.

Заместник-кметът на столицата изиска от АИКБ поддръжка по два значими за Столична община въпроса. Първият е разискването на благоприятни условия да създаване на паркинги на терени, благосъстоятелност на общината. За задачата ще се търсят публично-частни партньорства с бизнеса. Вторият въпрос, по който ще се търси поддръжката на Асоциацията е при новото райониране на страната София да не бъде извадена като независим регион, защото това би довело да отнемане на града от средства по европейски стратегии. Председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев заявява, че Асоциацията ще поддържа такова райониране на страната, което да не лишава София от достъп до еврофондовете, само че и да не понижава интензитета на поддръжката за Югозападна България, което за жалост е реалност през сегашния програмен интервал. Новото райониране би трябвало да води до повишаване на поддръжката за страната ни като цяло през новия програмен интервал.

Представителите на АИКБ и заместник-кметът на София разясниха още тематики като промяната при „ Такса битови боклуци “ на правилото „ замърсителят заплаща “, въвеждането на система за почасово таксуване на пасажери в градския превоз, опция за привличане на вложители – производители на „ зелен превоз “, построяването на нови булеварди и улици и други

По време на срещата основният изпълнителен шеф на Столична общинска организация за приватизация и вложения Владимир Данаилов показа активността на организацията, чиято съществена задача е да трансформира София в притегателно и желано място за пускане и развиване на бизнес от български и задгранични компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР