Заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков подписа заключителния документ на конференцията

...
Заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков подписа заключителния документ на конференцията
Коментари Харесай

Създават мрежа от кметовете на европейските столици на културата

Заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков подписа заключителния документ на конференцията на кметовете на европейските столици на културата, която се организира във Флоренция, Италия. В документа подписи поставиха представителите на всички някогашни, сегашни и избрани за европейски столици на културата градове. Конференцията се провежда по отношение на Европейската година на културното завещание.

" Притежаването на купата " Европейска столица на културата " може да има доста евентуални изгоди, когато това е деликатно планувано. Европейските столици на културата остават на първо място културни начинания, само че могат да донесат обилни обществени и стопански изгоди, те са вградени в дълготрайната тактика за развиване, ориентирана към просвета за съответния град “, се споделя в документа.

С акта на сключване се цели поощряване на съхранението и изгодата от културните изяви и културното завещание, в това число посредством разпространение на публичната информираност и обучение, за опазване на паметта на предишното за бъдещите генерации, поощряване на културното развиване и поощряване на културния разговор и мир сред народите.

Кметовете на градовете европейски столици на културата се ангажират да допринесат за запазването и усъвършенстването на културно разнообразие и на културното завещание, да продължат да интегрират и да поддържат културните политики и действия като главен приоритет в общинските стратегии.

Предстои да се сътвори мрежа от кметове на Европейските столици на културата, която да се събира регулярно на всеки две години в друга столица на културата, с цел да оцени постигнатия прогрес и да се обсъдят нови хрумвания и оферти.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР