Заместник-кметът Камен Костов посети укрепеното свлачище в селище Качулка. Заради

...
Заместник-кметът Камен Костов посети укрепеното свлачище в селище Качулка. Заради
Коментари Харесай

Свлачището в Качулка е в добро състояние, няма данни за активност

Заместник-кметът Камен Костов посети укрепеното свлачище в населено място Качулка.

Заради падналото количество дъждове през зимния интервал и идното снеготопене, се плануват огледи и в останалите свлачищни региони.

Укрепителните действия по свлачището в Качулка завършиха в края на септември 2020 година Те се реализираха с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда ” 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Кохезионния фонд. Изпълнението бе по модерни способи и в сходство с капиталовия план. Той включваше планиране, строително-монтажни работи и геоукрепителни мероприятия.

Зам.-кметът Костов осведоми, че е подписан 5-годишен контракт за мониторинг, който ще следи за възможни деформации или активиране на процеси в обсега на свлачището. През първите две години се плануват сезонни замервания, а за останалите – по два пъти годишно. Резултатите от мониторинга ще бъдат отразени в Националния указател на свлачищата. Към момента експертната оценка сочи, че то е добре укрепено и без отклонения. Община Сливен към този момент е изпратила лист за превантивно проучване на свлачищата към Геозащита Варна.

21 са записаните свлачища на територията на община Сливен. По думите на инж. Снежана Кънева от общинския отдел „ Сигурност и ръководство при рецесии “, 11 от тях, като евентуално дейни, са под наблюдаване. Част от тях към този момент са укрепени, а по други работата продължава. В момента Общината работи по подсилване на свлачището в село Сотиря, което е в пъти по-голямо.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР