Заместник главният прокурор Мария Павлова, заместник-председателят на Върховния касационен съд

...
Заместник главният прокурор Мария Павлова, заместник-председателят на Върховния касационен съд
Коментари Харесай

Прокуратурата: Борбата с трафика на хора е наш приоритет

Заместник основният прокурор Мария Павлова, заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова и заместител шефът на Националната следствена работа Юлиана Петкова се срещнаха с координатора на Европейския съюз за битка с трафика на хора Диан Шмид, която е на публично посещаване в България.

Заместник основният прокурор Мария Павлова показа националната правна уредба във връзка с битката с трафика на хора. Тя акцентира, че следствието и предотвратяването на този тип закононарушения са приоритет за българската прокуратура.

Павлова уточни, че през август т.г. бе основано Специализирано междуведомствено звено сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за подкрепяне на следствието на закононарушения, свързани с незаконната миграция. Всеки месец звеното показва обществено резултатите от своята активност.

Мария Павлова напомни, че дружно с Лада Паунова и Юлиана Петкова вземат участие в Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерски съвет.

Заместник-председателят на Върховен касационен съд Лада Паунова уточни, че във Върховния касационен съд съществува указател за този вид каузи, който оказва помощ да бъде осъществяван навременен разбор и да бъдат набелязвани съответни проблеми при разглеждането им. Предстои разширението му.

Лада Паунова изиска единната осведомителна система на съдилищата да разрешава събиране на информация за всички формирани и обсъждани от съдилищата в страната каузи за трафик на хора.

Юлиана Петкова, заместник-директор на Националната следствена работа, означи, че потенциалът на службата да проверява случаи на трафик на хора сега е мощно недооценен. Тя напомни, че в предишното знакови каузи са били разследвани сполучливо от службата и са завършвали с влезнали в действие неоправдателни присъди.

Координаторът на Европейския съюз за битка с трафика на хора Диан Шмит акцентира значимостта на съдействието сред националните управляващи и Европейския съюз за осъществяването на Директива по отношение на предотвратяването и битката с трафика на хора, отбраната на жертвите и правосъдното гонене на трафикантите.

Тя насърчи българските институции да употребяват всички вероятни законови принадлежности за битка с този вид закононарушения, като взаимни екипи за следствие, съдействие с Евроджъст, Европол и други

В хода на диалога сред представителите на правосъдната власт и европейския координатор се реализира единодушие, че от основно значение за битка с трафика на хора и постигането на по-добри резултати са координацията сред институциите на национално и европейско равнище, обменът на данни и положителни практики.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР