Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор

...
Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор
Коментари Харесай

Война! Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал против основния прокурор Иван Гешев, предава Нова, базирайки се на Софийската градска прокуратура.
В сигнала се твърди за три закононарушения, осъществени от Гешев: 
► За осъществен противозаконен запис по телефон с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев;
► За заграбване и длъжностно закононарушение за вилата в Боровец;
► Че е оказал въздействие на наблюдаващия прокурор по делото на „ Барселонагейт ”.  
Вчера Сарафов съобщи на брифинг, че основният прокурор е трансформирал в персонална вила почивната база на прокуратурата в зимния курорт Боровец. Регентската вила е емблематична къща, в която са снимани подиуми от кино лентата " Тютюн ". " Тя е служебна почивна база на прокуратурата, само че до нея няма достъп никой от магистратите, тъй като Гешев я приватизира за лично прилагане, а чиновниците там употребява като свои персонални прислужници ", добави Сарафов.
По различен от сигналите - аферата „ Барселонагейт “, Иван Гешев заяви на вчерашния си брифинг, че е получил известие от сътрудник прокурор, който му е споделил, че „ господин Сарафов е споделил на еди-кой си, който е споделил на еди-кой си, който му е споделил, че би трябвало да приключи делото „ Барселонагейт “ до петък (миналия петък) “. Гешев му дал отговор, че не е осведомен с това и е уведомил наблюдаващия прокурор от Върховна касационна прокуратура, защото делото е на специфичен контрол, който е обяснил, че делото не може да завърши до септември или до края на годината.
Третото събитие, което Сарафов желае да бъде тествано, е нерегламентиран запис на член на Висшия правосъден съвет. Става дума за телефонен диалог, който основният прокурор, твърди Сарафов, е записал. 
Час преди изказването на Гешев, по време на което той демонстративно скъса оставката си и разгласи война на Бойко Борисов, Сарафов бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на основния прокурор, както и висшите прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илияна Кирилова.
Когато всички влезнали в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и й наредил да си вземе телефона. След това Гешев споделил на събралите се, че ще пусне запис, който персонално е правил в неделя, 14 май, и в който са забъркани политици, магистрати и членове на Висшия правосъден съвет. Главният прокурор споделил още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които желаеха уволнението на Гешев на 12 май) и е записал диалога си с него.
" След това встъпление и след уточнението, че самичък е направил над 150 сходни записа на диалозите си с политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет, господин Гешев пусна записа от телефона си ", споделя Сарафов в сигнала си до прокуратурата.
Зам.-главният прокурор изяснява, че в действителност е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути споделил, че не желае да взе участие в подобен вулгарен фарс и напуснал кабинета на началника си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР