Заместник-главните прокурори, част от ръководството на националното следствие, обвинители от

...
Заместник-главните прокурори, част от ръководството на националното следствие, обвинители от
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: ВСС прие да бъде оттеглено първото искане за отстраняването на Гешев

Заместник-главните прокурори, част от управлението на националното разследване, обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП), дежурни следователи, наблюдаващи прокурори са част от хората, които Висшият правосъден съвет е поканил на чуване през днешния ден. Поканените на чуване магистрати трябваше да внесат изясненост по въпроса за присъединяване на израелския специалист в следствието на гърмежа.  

Исканията за отстраняването на Гешев

В началото на седмицата кадровиците взеха решение двете оферти за освобождението на Иван Гешев да се гледат в обща процедура и позволиха събиране на доказателства. 

Първото искане е поради нарушаване на служебните отговорности по отношение на следствието на гърмежа против кортежа му. То беше импортирано на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет: Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Повод за него станаха изказванията на заместника на основния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев персонално се е намесил в следствието на гърмежа до кортежа му, избухнал на 1 май, като устно е разпоредил на мястото да бъде позволен израелски специалист.

Преди ден разгласява изпратено му разпореждане, от което излиза наяве, че прокуратурата не е разкрила закононарушения в дейностите на Гешев във връзка допускането на израелския специалист до мястото на гърмежа.

Второто  искане е поради изявлението на Гешев за " политическия отпадък ", за което той изясни, че не визирал съответни политици. По време на същата конференция той демонстративно скъса оставката си. С това съгласно четиримата внесли настояването членове на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, основният прокурор накърнява престижа на правосъдната власт. Четиримата бяха измежду упоменатите в запис на диалог сред Гешев и Йордан Стоев, който основният прокурор пусна пред медиите, с цел да онагледи по какъв начин се случва политическото въздействие в правосъдната система. Този запис беше включен и в сигнала на заместника на основния прокурор Борислав Сарафов против Гешев, който се ревизира от Софийската градска прокуратура.

Според Гешев претекстовете за преустановяване на мандата му пазят ползи отвън правосъдната власт. Освен това той внесе в Конституционния съд запитване дали Висш правосъден съвет с изминал мандат е законен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и изиска производството да спре до произнасянето на съда. Главният прокурор не приема, че е нарушил служебните си отговорности във връзка с следствието на гърмежа против кортежа му, защото на 1 май, когато стана случаят, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април. 

Правосъдният министър Атанас Славов
Снимка: БТА

Преди заседанието 

Преди съвещанието група жители се събраха на пред постройката на Висш съдебен съвет в поддръжка на основния прокурор, като на място има засилено полицейско наличие. На влизане в постройката Гешев не направи коментар пред публицисти.

Възможно е съвещанието да продължи и в границите на идващ ден , като новият провосъден министър Атанас Славов се ангажира, че ще насрочи такова още на следващия ден, в случай че през днешния ден решение няма. 

Той анонсира, че ще предложи настояването за отстраняването на основния прокурор да е първа точка от дневния ред поради публичния интерес, което предложение след това беше признато. 

Славов показа пред публицисти и упованията си за първото съвещание което ръководи:

" Да се откри осъществено ли е или не нарушаване и да се вземе решение в границите на рационален период, който зависи от самия развой, ще има чувания на очевидци, разглеждане на доказателства. Призовавам към фокус, към следване на законовата процедура, да не изпадаме в изказвания за интрига, с цел да можем да достигнем в границите на ден-два, колкото е належащо, до ясно решение. Надявам се на стегната процедура, която да подсигурява правилата за безпристрасност, индиферентност, обективно търсене на истината ". 

В първите минути на съвещанието Славов помоли кадровиците за схващане към това, че е първата сходна процедура, която води.

Как протича днешното съвещание
Висш съдебен съвет включи като първа точка предварителното освобождение на Иван Гешев
Час след началото на съвещанието всъщност спор към момента нямаше, защото кадровиците дискутираха дали да включат разискването като спомагателна точка - тя не фигурираше в предварителния дневен ред. Към гласуването ѝ бе пристъпено в 10.26 ч. Тя бе призната с 15 гласа " за " и четири " срещу " (Пламен Найденов, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Олга Керелска). С кворум от 20 членове на Висш съдебен съвет и негласуването на Гешев, точката беше призната. След това беше признато и точката да е първа в дневния ред. Това предложение също беше признато, този път с 16 гласа " за ".  

Предложението за разискване на двете оферти всъщност бе импортирано като спомагателна точка от към този момент някогашния министър на правораздаването Крум Зарков, а включването ѝ в дневния ред беше препоръчано от новия министър Атанас Славов. 

Снимка: БТА

Самият Гешев прикани Висш съдебен съвет преди всичко да са адвокати и да не нарушават разпоредбите и конституцията и че няма терзания и не желае да става причина да се бави процедурата. " Ще спомагам изцяло, само че имам право на отбрана ", добави основният прокурор.

Гласуването бе предшествано от разногласия дали е спазен срокът за насрочване на съвещание за разискване на предложенията всъщност. 

Според Вероника Имова през днешния ден не може да се организира полемиката, тъй като това би било нарушаване на член 16 от вътрешните правила. В алинея 1 на текста се споделя, че Пленумът на Висш съдебен съвет организира съвещание за разглеждане на предлагането всъщност 7 дни след разкриване на процедурата. 

Тъй като в понеделник Висш съдебен съвет сплоти двете оферти в една процедура, съгласно Имова дебатът всъщност би трябвало да бъде най-рано на 12 юни като уточни, че този период би трябвало да бъде спазен и с оглед правото на отбрана и на двете страни. 

Калина Чапкънова възрази, като уточни, че срокът е инструктивен и е въведен, с цел да не се позволява прекомерна дълготрайност на процедурата. Чапкънова означи, че въпросът за периода към този момент е бил разискван в понеделник, само че в този момент очевидно, тъй като Българска национална телевизия излъчва директно съвещанието на съвета, по тази причина някои членове по този начин обширно слагат отново тази тематика на спор.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в понеделник 12 юни, ще пътува, когато вероятно съвещанието още веднъж ще е по въпроса с отстраняването му. 

Шестимата, внесли първото предложение за освобождение на Гешев, го отдръпнаха

Неочакван поврат претърпя обстановката, откакто Огнян Дамянов разгласи, че шестимата членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов), които внесоха на 12 май първото предложение за освобождение на Иван Гешев, го отдръпват. Последва спор може ли то да се отдръпва или не. Ако поддържат прекратяването на процедурата в тази ѝ част, ще остане единствено второто предложение, с което четирима от тях желаеха освобождението на Гешев за нарушаване на етичния кодекс.

Според Цветинка Пашкунова в разпоредбите не е планувано да се отдръпват предлагането. Тя уточни, че настояването е позволено, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания. 

Министър Славов се пошегува, че в сходни случаи в Народното събрание се стопира съвещанието и се привиква председателски съвет. " Тук няма председателски съвет ", пошегува се той. 

" Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес ", разяснява адвокатката на Гешев Радостина Константинова-Томова. Тя сподели, че за нея огромният проблем е, че няма правила. 

" Отвън са сътрудници, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се отдръпна. Но това е обидно за сътрудниците, аз не се тормозя от нищо ", разяснява Гешев.

Снимка: БТА

Атанаска Дишева попита за какво се отдръпва предлагането и изиска отмора, с цел да направи " информация с учебниците ". Причината е, че има спор какъв вид е процедурата по премахване. Членовете на Висш съдебен съвет одобряват, че това не е типичното дисциплинарно произвеждане против магистрат. Ако беше такова, вносителите не биха имали право да отдръпват предлагането си.

" С това наше решение ви десезираме и вие оттук нататък нямате годно предложение за отсраняване ", коментира Гергана Мутафова, която е един от вносителите. Според нея претекстовете са отдръпването били " ирелевантни ". Нейното мнение бе подкрепено и от останалите вносители.

Калина Чапкънова пък съобщи, че законът не я задължава да каже какви са претекстовете ѝ. Все отново тя изясни, че решението било плод на сериозен размисъл и не е взето прочувствено. " Не съм съгласна, вносителите бяха питани дали поддържат предлагането си. Сега ще попитам дали е свободна волята им, с която отдръпват предлагането си. Ако не на мен, дължите отговор на обществото ", сподели в отговор Дишева.

Славов даде отмора от 15 минути с претекста, че част от членовете на Висш съдебен съвет имат потребност от съвещания между тях, както и със закондателство и правосъдна процедура. Процедурата по премахване на основния прокурор е кратко регламентирана в закона и конституцията, също така досега няма и сходна процедура. 
Съмнения за напън поради отдръпването на първото искане 
След почивката кадровиците продължиха работа със спор по какъв начин да продължат след отдръпването на първото искане за освобождение на Иван Гешев. Бяха отправени и въпроси има ли извършен напън зад това решение. 

Първоначално шестимата членове на прокурорската гилдия не оповестиха претекстовете си за отдръпването на настояването, а споделиха единствено, че било решено откакто се срещнали с всички събрани досега доказателства по случая. В последна сметка шефът на Върховен касационен съд Галина Захарова настоя да узнае какво е предиздвикало шестимата да отдръпват предлагането си. Атанаска Дишева също на няколко пъти попита шестимата това. 

Гергана Мутафова изясни, като се базира на преписката на прокурор Тодор Денков от СГП, която е формирана по сигнал на БОЕЦ и е за това дали основният прокурор е наредил на мястото да бъде заведен израелски специалист. Проверката е завършила на 2 юни. Мутафова цитира постановлението, от което излиза наяве, че израелският специалист е отишъл на мястото на гърмежа към 17,30 часа, когато към този момент огледът е бил завършил и е следил от доста надалеч - близо 40-60 метра. В него прокурор Денков споделя, че не са открити данни за осъществено длъжностно закононарушение. Поради тази причина те създали това изказване с оглед процесуална спестовност.

Министър Атанас Славов попита дали този акт е постоянен и има ли информация дали е обжалван, а Иван Гешев изясни, че никой отвод не е постоянен акт и предстои на надзор по реда на Наказателно-процесуален кодекс. " Става въпрос за наказателна отговорност. Държа всички доказателства и доказателствени претенции да бъдат качени на уеб страницата на Висш съдебен съвет, те не са секретни. Това събитие, което вие цитирате, няма по какъв начин да ви е известно единствено и само от това разпореждане ", уточни Гешев. 

Огнян Дамянов също се включи в полемиката. " Малко е странна тази процедура, да вървим по тъничък лед. Не е редно съгласно мен всеки да бъде питан за всевъзможни претекстове. Действително през вчерашния ден много обмисляхме нашата позиция и решението не е по никакъв начин елементарно. Все се търси някакво влияние, някакво подмолно решение. Мислех да не го споделям, защото може би не е редно, само че не мога да се стърпя. Преди 3 години по време на процедурата за избор на основния прокурор госпожа Дишева се почувства застрашена, писаха се заявления, имаше публично неспокойствие. Аз в понеделник споделих, че членове на Висш съдебен съвет са викани във ВКП. Как един от вас не пристигна чисто човешки да ни попита - по какъв начин сме, викани ли сме, считаме ли, че има напън? Или ще мълчим за едното, а за другото ще приказваме? ", разяснява Огнян Дамянов. 

" Предпочитам да не се гледа настояването, в сравнение с да има всякакво подозрение за влияние. А чувството за това, че има напън, го сътвори господин Гешев с всевъзможни конференции. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо. Г-н Гешев, няма нищо мъжко, воеводско или такова нещо, прокуратурата да прави такива инспекции, само че това е възмутително почтено казано и е форма на напън ", акцентира Огнян Дамянов, обръщайки се към основния прокурор.

В последна сметка настояването за преустановяване на производството по първото искане беше признато със 17 гласа " за " и три " срещу ". Против гласоподава и самият Гешев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР