Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за

...
Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за
Коментари Харесай

Координаторът на ООН Грифитс е в Турция за преговори по сделката за украинско зърно

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси и координатор за незабавна помощ Мартин Грифитс отпътува за Турция, с цел да взе участие в среща на високо ниво с турски, съветски и украински публични лица за удължение на периода на деяние на договорката за зърно в Черно море на 10-11 май.


Заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак съобщи пред кореспонденти, че Грифитс е отпътувал от Джеда, Саудитска Арабия за Истанбул, заяви „ Дейли Сабах “.

" Очакваме тази седмица да се състои среща на високо ниво ", сподели той.

Турското министерство на защитата заяви във вторник, че на 10-11 май, когато наближава крайният период за зърнената договорка, избран от Русия, в Истанбул ще се проведат диалози сред Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации по отношение на удължаването на съглашението.

Срокът на договорката изтича на 18 май.

Русия желае да бъдат отстранени пречките пред износа на нейни торове, с цел да се съгласи на ново удължение на договорката за зърно, която беше подписана в Истанбул през юли предходната година сред четирите страни.

Междувременно във вторник бяха обновени инспекциите на плавателни съдове на изходящи кораби, сподели Хак.

" Досега са осъществени най-малко две инспекции ", добави той.

Турция разгласи, че с помощта на напъните на страната Черноморският кулоар за зърно още веднъж действа, откакто Украйна съобщи, че Русия на процедура е спряла знаковата договорка, отказвайки да записва идващите кораби./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР