Замърсена вода пият в 15 малки населени места във Великотърновска

...
Замърсена вода пият в 15 малки населени места във Великотърновска
Коментари Харесай

Замърсена вода пият в 15 населени места във Великотърновско

Замърсена вода пият в 15 дребни обитаеми места във Великотърновска област. Това демонстрират данните от отчет за мониторинга на питейната вода в района, направен от Регионалната здравна ревизия.

От там прецизират, че документът е за последното тримесечие на 2021 година. Взети са общо 32 проби на питейна вода от централни водоизточници.

При една от тях - 3,12% е открито противоречие по микробиологични индикатори, а при 14 - 42,75% има отклонения в химичния състав. Във водата в тръмбешкото село Стефан Стамболово са открити Ешерихия коли и Ентерококи Взетата контролна проба е общоприета.

Относно проблемите с химичните индикатори е открито, че проблеми има в Александрово - магнезий, Стрелец, Паисий, Нова Върбовка и Сухиндол - калий, Недан, Сломер, Ореш, Лозен, Стрелец, Вързулица, Ст. Стамболово, Страхилово, Алеково, Александрово, Козловец, Сухиндол - нитрати.

В посочения интервал е сбъднат надзор и над две ведомствени водоснабдителни системи за питейни потребности, според графика за мониторинг. Пробите са общоприети по микробиологични и химични индикатори.

Освен това, по отношение на контрола по качеството на питейните води в региона е издадено едно наставление до шефа на „ ВиК Йовковци “ ООД за осъществяване на нужните мероприятия за обезпечаване качества на питейната вода за село Българско Сливово, отговаряща по физикохимични индикатори показатели на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. Няма издадени актове и заповеди. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР