Замъкът на Френската Ривиера, конфискуван от покойния руски олигарх Борис

...
Замъкът на Френската Ривиера, конфискуван от покойния руски олигарх Борис
Коментари Харесай

Франция продаде замък на Ривиерата, отнет от олигарха Борис Березовски

Замъкът на Френската Ривиера, иззет от починалия съветски олигарх Борис Березовски, е продаден на незнаен покупател .

Това заяви френската организация за ръководство на иззети активи, представена от Агенция Франс Прес.

В известие на локалната преса се споделя, че купувачът е роденият в Украйна съосновател на услугата за известия WhatsApp.

Березовски, който умря в Обединеното кралство при неубедителни условия през 2013 година, се раздели с президента Владимир Путин, откакто му оказа помощ да се издигне на власт в Русия .

Влиятелният магнат придобива замъка " Шато дьо ла Гаруп " на Лазурния бряг през 90-те години на предишния век, до момента в който на власт е първият президент на постсъветска Русия Борис Елцин.

След това имението е иззето от френските управляващи през 2015 година, две години откакто Березовски е открит обесен в заточение в дома си в Англия - по това време той е неприкрит съперник на Путин.

Британският правосъден следовател издаде отворена присъда, което значи, че няма задоволително доказателства за установяване на точната причина за гибелта.

Френската Агенция за ръководство и възобновяване на конфискувани и иззети активи (Agrasc) не разкрива самоличността на купувача или цената на договорката от съображения за дискретност.

Френският районен ежедневник " Ница-Матин " обаче заяви, че парцелът е отишъл при съоснователя на WhatsApp Ян Кум.

Вестникът твърди, че американският милиардер, чиято мегаяхта Moonrise е била забелязвана да дебаркира на Френската ривиера през цялото лято, е платил за парцела близо 65 млн. евро (70 милиарда долара) - една от най-големите продажби на Agrasc от основаването ѝ през 2010 година

Имотът е издигнат на влиятелния Кап д`Антиб от английския фабрикант и народен представител Чарлз Макларън. Богатата му история се свързва с персони като Пабло Пикасо, Коул Портър и Ърнест Хемингуей.

Замъкът " съставлява извънредно архитектурно и културно завещание ", съобщи организация Agrasc.

Замъкът, както и прилежащият парцел Clocher (Камбанария) de la Garoupe, също благосъстоятелност на Березовски, е иззет, откакто е преценено, че е добит от пране на пари, осъществено от капиталовата компания Sifi и нейния шеф Жан-Луи Бордес.

Те са оповестени за подставено лице на Березовски .

В отговор на първичната тъжба, подадена от Русия, френските управляващи се нуждаеха от 10 години, с цел да разгадаят комплицираната история на покупките, в това число и тази на замъка " Гаруп " през 1996 година

Лазурният бряг е известен измежду богатите руснаци още от времето на визитите на императорското семейство при започване на века.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики той става обичано място за изява на олигарсите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР