Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков даде началото

...
Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков даде началото
Коментари Харесай

Започна реконструкцията на пречиствателната станция в Добрич

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков даде началото на реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на Добрич.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Съоръжението се намира в с. Врачанци и е издигнато през 1986 година, само че не е ремонтирано повече от 30 години. Проектът е част от водния цикъл на града, чиято първа копка беше направена на 17 юли м. година от министъра на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила и кмета на града Йордан Йорданов.

„ С началото на този извънредно нужен обществен план ще се построи устойчива и здравословна среда. Реализацията му ще спре загубите от над 80% по водопроводната мрежа “, сподели зам.-министър Живков.

Кметът Йордан Йорданов благодари на Министерство на околната среда и водите за съдействието при реализирането на този значим за общината план, който повече от 10 години не можеше да стартира. „ Днес поставяме здрава основа, върху която да стъпи развиването на района “, сподели още Йорданов.

Реконструкцията на пречиствателната станция е част от дейностите по „ Интегриран план за възстановяване на водния бранш в град Добрич – фаза 1” в най-големия град на Добруджа. През 2015 година водният цикъл на Добрич беше включен в така наречен огромни ранни планове във водния бранш по ОПОС 2014-2020 с обезпечена безплатна финансова помощ в размер на 86,2 млн. лева

Проектът планува създаване на биологично ходило за премахване на азот и фосфор. Това ще докара до по-добро филтриране на отпадъчните води, които се заустват в река Добричка.

Изпълнението на плана за водния цикъл ще подсигурява превъзмогването на здравно-екологичните опасности за над 92 400 поданици. Рехабилитацията на 6,4 км канализационна мрежа, включително 3 основни колектора и 3 канализационни помнени станции, и 79,7 км второстепенна водоснабдителна мрежа ще обезпечи водоснабдяването на популацията и бизнеса. С подмяната на старите азбестово-циментови тръби ще се усъвършенства качеството на питейната вода в града.

Срокът за осъществяване е 30 юни 2019 година На бенефициента до момента са изплатени над 14,483 млн. лева или 17% от общия размер на предоставената безплатна финансова помощ по ОПОС 2014-2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР