Зам.-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската колегия на

...
Зам.-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Зам.-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение да ВСС за дисциплинарно производство срещу Невена Зартова

Зам.-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да бъде формирано дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на административния началник на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Един от главните претекстове за поисканото наказване е небрежност в следствието на убийството в село Лозен.

Изготвен е отчетът след назначената проверка от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е направил 58 инспекции на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушавания или нарушавания на организацията на работата.

Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ поради пропуски в работата, оповестяват още от прокуратурата.

Със същата заповед проверяват и работата на административния началник на Районна прокуратура-София Невена Зартова

При инспекцията е констатирана  още  липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклоняване от разпоредбите за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „ Специализиран “ спрямо други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала управление и контрол. Заключенията на ревизиращия екип са, че следствията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало безучастие, постановления за удължение на законоустановения период от упълномощени от нея заместител районни прокурори в СРП, което се явява в несъгласие със закона. В резултат  на това част от следствията не са завършили в  разумен период. Констатирана е и липса на ефикасен надзор във връзка с спрените досъдебни производства.

Административният началник на СРП съобщи, че „ не се тормози и ще изчака резултатите от инспекцията “

С оглед констатациите от инспекцията заместител основният прокурор Мария Павлова предлага Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на Невена Зартова по Закона за правосъдната власт поради позволени от нея нарушавания и несъблюдение на служебни отговорности.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР