Заловената група за трафик на мигранти и на жени през

...
Заловената група за трафик на мигранти и на жени през
Коментари Харесай

Заловената за трафик на мигранти група е от българи

Заловената група за трафик на мигранти и на дами през България, както и палежи в разнообразни елементи на страната, е формирана напълно от българи.
Това разгласи на ексклузивен брифинг шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов, съобщи БГНЕС.

„ Въпросната група е в нашето полезрение от началото на годината. Имаме съмнения за поръчителството на опита за палеж на граничния сектор във Видин. Нашата оперативна работа стартира след този случай, защото действието съставлява изключителна заплаха “, изясни Спиридонов и добави, че групата развива и различен вид незаконни действия и се проверява нейната активност от началото на 2017 година

Задържаните мигранти е трябвало да бъдат закарани до Видин, където със особено оборудвана лодка, която може да развие до 170 км./ч., е трябвало да бъдат закарани до румънския бряг, откъдето до вътрешността на Европа – Германия, Холандия, Франция и Англия. Трафикираните най-често са били афганистанци и иракчани, уточни още шефът на ГДБОП и акцентира, че натискът към страната ни идва най-вече от границата ни с Гърция.

„ Направихме съгласуваност с сътрудниците от Видин и въпросните мигранти бяха арестувани при първия тунел на автомагистрала „ Хемус “. Групата ги очакваше на остров, който се намира в река Дунав “, разкри дейностите на службите шефът на ГДБОП и акцентира, че при акостирането на чиновниците на острова, те са се разбягали и в резултат на задържането им групата е отстранена.

Стана ясно още, че в неделя на територията на София е бил арестуван ван, в който са били прекарвани трима мъже, три дами и три деца.

Спиридонов разгласи още, че най-вероятно на групата са съдействали чиновници на Министерство на вътрешните работи, защото е бил открит теч на информация, която е помогнало на групата да избегне дейностите на полицията.

„ Главата на незаконната група е 46-годишен мъж от Пловдив. Осъждан е за осъществено ликвидиране и е излежал 10-годишна присъда “, разясни той.

Част от останалите лица имат престъпни регистрации за обири, палежи. Още едно от лицата е лежало за ликвидиране.

Наблюдаващият прокурор Камен Господинов съобщи, че към наказателна отговорност са привлечени 10 лица като за 2-ма от тях няма предявяване на разпореждане за привличане на обвинен, защото са се укрили.

„ Единият е избягал по време на опита да бъде арестуван в един тунел, другият не е открит. Задържани действително са осем души. Повдигнато е обвиняване на едно лице за незаконно подкрепяне на задгранични жители да минават през страната, на четири лица са повдигнати обвинявания за трафик на хора и скланяне към блудствени дейности и съвкупления с користни цели. На всички осем лица са повдигнати обвинявания за присъединяване в тази проведена незаконна група”, изясни прокурорът и добави, че във вторник Спецсъдът ще гледа ограниченията им за неотклонение. В момента те са под задържане за 72 часа.

Спиридонов разяснява и хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

„ Към момента сътрудниците, които са ангажирани по този случай, се занимават с правенето на експертизите. Декриптирането на единия от компютрите има доста обстоятелства и условия, които са запечатани на него и касаят досъдебното произвеждане, което се проверява от Специализираната прокуратура “, съобщи Спиридонов и добави, че е въпрос на време да се разбере, че изтеклата информация е изтекла точно от тези компютри.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР