Заложеният малък дефицит в актуализацията на държавния бюджет породи спорове

...
Заложеният малък дефицит в актуализацията на държавния бюджет породи спорове
Коментари Харесай

Спор в парламента заради малкият бюджетен дефицит в актуализацията

Заложеният дребен недостиг в актуализацията на държавния бюджет породи разногласия измежду депутатите в бюджетната комисия, които във вторник одобриха на първо четене плана, направен от служебния министър на финансите Асен Василев.

На база предстоящото преизпълнение на приходите с 2 милиарда лева до края на годината от Министерство на финансите оферират нарастване на разноските с 1.807 милиарда лева - главно за обществени и здравни заплащания, както и за президентските избори.

По проект дефицитът в края на тази година трябваше да бъде 4.887 милиарда лева, само че съгласно актуализацията на МФ се планува той да падне с 0.3% до 4.604 милиарда лева, или 3.6% от Брутният вътрешен продукт. Наред с това финансовото министерство предвижда, че бюджетният недостиг ще намалее до 3% през 2022 година и до 2.3 на 100 през 2023 година

Спорът

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев непосредствено дефинира политиката на стягане на коланите като “неадекватна”. Той се стимулира, че страните с развити стопански системи в Европейски Съюз като Испания и Белгия не сформират бюджети с подобен дребен недостиг. Там този индикатор бил надлежно с 11% и 9.4%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР