Залогът се състои в това, че по насилствен път да

...
Залогът се състои в това, че по насилствен път да
Коментари Харесай

Захарова: Демонтирането на свързани с Русия паметници ще навреди на българския народ

" Залогът се състои в това, че по принудителен път да се промени съзнанието на личното население, да бъде инфектирано с ненавист, да се отровят връзките сред народите, само че това, още веднъж, както и в обстановката с Украйна и това, за което приказваме в подтекста за Молдова и доста други страни, ще нанесе непоправима щета на народа на самата България ", акцентира Захарова, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Говорителката на съветското външно министерство означи, че Русия ще продължи да следи обстановката с мемориалните обекти в България и ще реагира на обстоятелства за незаконни похищения. " Жалко, че там не схващат, имам поради още веднъж част от политическия хайлайф на България, каква щета нанасят на самите себе си, като всъщност се отхвърлят от личното си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на личните си герои в интерес на съмнителна обстановка и по непозната поръчка ", добави тя.

В средата на декември стартира ремонт на Паметника на Съветската войска в София, повдигнат през 1954 година в чест на 10-ата годишнина от навлизането на руските войски в България по време на Втората международна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени диспути още от началото на прехода към народна власт и пазарна стопанска система през 1989 година. В последна сметка българските управляващи взеха решението той да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската войска има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това съобщи на 18 декември пред публицисти министър председателят Николай Денков, който разяснява продължаващия ремонт на монумента.

" Това е агитационен монумент, той няма културна полезност. Не е боен монумент. Това е част от преодоляването на българската страна с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни руски войски и по-късно от тоталитарната страна. Крайно време е да се разделим с това минало. То би трябвало да отиде в музеите, не споделяме, че би трябвало да изчезне. Трябва да се учи като част от нашата история ", уточни Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се възобнови и дебатът за ориста на неговия еквивалент в Пловдив.

В сряда общинските съветници от " Демократи за мощна България " (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на " Продължаваме промяната - Демократична България ", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската войска " Альоша " да бъде изместен в период до края на 2024 година. Това оповестиха от пресцентъра на партията.

В плана на решение се предлага паметникът да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към монумента, прочут като " Альоша ". Според съветниците на ДСБ сега това пространство е занемарено. В доводите на предлагането се споделя, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност. Според вносителите премахването на паметника " Альоша " от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предлагането да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР