Закваската е една от най-старите форми на зърнена ферментация. Експертите

...
Закваската е една от най-старите форми на зърнена ферментация. Експертите
Коментари Харесай

Защо хлябът с КВАС е толкова полезен

Закваската е една от най-старите форми на зърнена ферментация.

Експертите считат, че поражда в античен Египет към 1500 година пр.н.е. и остава главният способ за втасване на самун, до момента в който хлебната квас не го заменя преди няколкостотин години.

Хлябът може да бъде категоризиран като заквасен или безквасен.

Заквасените хлябове имат тесто, което шупва по време на процеса на подготвяне на самун. Това се предизвиква от газа, която се отделя, когато зърното в тестото стартира да ферментира.

Повечето квасни хлябове употребяват комерсиална хлебна квас, с цел да оказват помощ на тестото да втаса.

От друга страна, безквасните хлябове, като плоски хлябове като тортили и роти, не втасват.

Заквасеният самун е квасен самун. Въпреки това, вместо да се употребява хлебна квас за втасване, тя се шупва от „ диви дрожди “ и млечнокисели бактерии, които естествено участват в брашното.
Кой сподели да не ядем самун? Експерти развенчават нездравословните легенди
От време на време се носят клюки, че хлябът надали не е отрова и би трябвало незабавно да се изостави. Сайтът „ Аргументи и факти&ldquo...
Прочети повече
Дивата квас е по-устойчива на киселинни условия от хлебната квас, което й разрешава да работи дружно с млечнокиселите бактерии, с цел да помогне на тестото да втаса.

Млечнокиселите бактерии също се срещат естествено в няколко други ферментирали крайници, в това число кисело мляко, кефир, кисели краставички, кисело зеле и кимчи.

Сместа от диви дрожди, млечнокисели бактерии, брашно и вода, употребявани за подготвяне на самун с мая, се назовава закваска. По време на процеса на подготвяне на самун, закваската ферментира захарите в тестото, като оказва помощ на хляба да втаса и да придобие присъщия си усет.

Хлябът с мая също естествено съдържа разнообразни равнища на оцетнокисели бактерии, група бактерии, които придават на хляба с мая характерен мирис, сходен на оцет.

Защо да консумирате ХЛЯБ с мая и по какъв начин да си го извършите сами

Предястията с високи равнища на оцетнокисели бактерии също лишават повече време, с цел да ферментират и втасат, придавайки на заквасения самун присъщата му текстура.
Как да изберем най-здравословния самун?
Ако сте от хората, които държат да се хранят здравословно и с качествени артикули, то знайте, че хлябът не би трябвало да прави изключение....
Прочети повече
Също по този начин се счита, че маята, естествено открита в хляба с мая, усилва наличието на хранителни субстанции в хляба и улеснява усвояването на тялото ви, в сравнение с хляба, подготвен благодарение на хлебна квас.

Основният хранителен профил на Sourdough (хляба с квас) прилича този на други типове самун и зависи от това кой вид брашно се употребява за приготвянето му. Закваската също има няколко специфични свойства, които я вършат по-хранителна.

Хлябът с мая съдържа по-високи равнища на витамини, минерали и антиоксиданти спрямо други типове самун. Той също по този начин съдържа по-ниски равнища на фитат и затова разрешава на тялото ви да всмуква питателните субстанции, които съдържа по-лесно от тези в елементарния самун.

Kaufland България стартира предлагането на самун с жива мая

Заквасеният самун съдържа по-ниски количества глутен, по-ниски равнища на антинутриенти и повече пребиотици – всичко това може да помогне за възстановяване на храносмилането.

Ферментацията на киселото тесто води до промени в хляба, които могат да оказват помощ за контрола на кръвната захар по-добре от хляба, подготвен с обичайната хлебна квас.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР