Закоравял рецидивист се оказва купувачът на фирмата на новоназначения изпълнителен

...
Закоравял рецидивист се оказва купувачът на фирмата на новоназначения изпълнителен
Коментари Харесай

Новият шеф на НАП прехвърлил фирмата си на кримигерой с 4 присъди

Закоравял рецидивист се оказва купувачът на компанията на новоназначения изпълнителен шеф на Националната организация за приходите Румен Спецов, твърди "Труд ". През 2016 година Спецов трансферира на Данаил Николов от драгоманското село Яблотина 50% от компанията “Гранекс Трейдър” ООД.

Година по-късно се оказва, че комерсиалното сдружение към този момент е в листата с длъжници на Национална агенция за приходите, като към м. март 2021 година отговорностите му към бюджета са над 1,1 млн. лева

От източници в Министерство на вътрешните работи, представени от “Труд " излиза наяве, че с изключение на „ професионален дебитор “ новият притежател на компанията – Данаил Николов, се оказва и рецидивист с четири присъди и още близо петдесет каузи, множеството за обири. Присъдите на Николов са от интервала 2004-2007 година, като общият му престои в следствения арест и пандиза е към 3 години.

Полицейски източници настояват, че Николов е разследван за десетки обири от жилища, вили и промишлени обекти в региона на Брезнишко, Сливница, Перник и Радомир.

Обстоятелства, които евентуално са били известни на Спецов, тъй като няма данни Данаил Николов да е упражнявал някаква легална специалност или да се е занимавала с бизнес, преди изненадващо да стане притежател на компания генерираща обороти за милиони. (През 2014 година компанията „ Гранекс Трейдър “ има регистриран оборот за над 6 млн. лева.)

Някъде по това време Николов стартира последователно да придобива търговски сдружения. В последна сметка е вписан като притежател и/или шеф на 25 компании. Общото сред тях е, че са с насъбрани милиони отговорности поради неплатени налози.

Допреди няколко години сходни схеми бяха постоянно прилагани при източване на Данък добавена стойност и/или укриване на отговорности. След източване на компаниите, същите се прехвърляха на малоимотни лица, от които страната не може да си прибере отговорностите и в последна сметка Национална агенция за приходите „ отписва отговорностите “.

Парадоксално е, само че в края на предходната седмица служебният министър на финансите Асен Василев и изп. шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов оповестиха, че от 2017 година насам страната била отписала 10 милиарда лева от длъжници. Спецов даже разгласява „ черен лист “ на огромните данъчни длъжници. Сред тях би следвало да е компанията и на Данаил Николов, на който Спецов трансферира печеливш бизнес.

Същевременно към този момент две седмици няма разумно пояснение, по какъв начин Спецов се озова отпред на основната държавна организация. Според представители на служебното държавно управление, изборът му бил дело на служебния министър на финансите. Парадиращият с образуванието си от „ Харвард “ Асен Василев даде странни претекстове за назначението на възпитаника на Свищовския стопански университет Спецов.

„ Познавам господин Спецов от дълго време, още откогато работеше в Национална агенция за приходите. Беше извънредно приближен сътрудник на непознатите служби по съгласуваност с европейските, с непознатите сътрудници. Ако желаеме да почистим Национална агенция за приходите и да стартираме да си събираме течовете в системата, индивидът, който е работил тъкмо това, е най-подходящият ", изясни в неделя Василев, без да разяснява - по какъв начин и за какво Спецов е напуснал приходната организация.

Без коментар остава и събитието, че шефът на Национална агенция за приходите даже не си е плащал здравните осигуровки за интервал от близо четири години.

За момента, нито Спецов, нито президентът Румен Радев или членове на назначеното от него служебно държавно управление са дали съответно пояснения и на изказванията, че назначението на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите е прокарано от укриващия се от година и половина в Дубай Васил Божков. Факт е, че по същото време Румен Спецов е бил фитнес инструктор в Дубай.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР