Законовите промени, с които се въвежда задължително предучилищно образование за

...
Законовите промени, с които се въвежда задължително предучилищно образование за
Коментари Харесай

Задължителната предучилищна за 4-годишните мина през Министерския съвет

Законовите промени, с които се вкарва наложително предучилищно обучение за децата та 4-годишна възраст, бяха признати от държавното управление в сряда. Те са част от промени на Закона за учебното и предучилищното обучение, които следва да бъдат импортирани в Народното събрание. Текстовете са на просветителното министерство и се приготвят от много време.

В момента предучилищната е наложителна от 5-годишна възраст. Обучението може да е в детска градина или в учебно заведение. За децата на 4 години обаче се планува обаче образованието да е единствено в детските градини. Няма да се трансформират стратегиите или методите на образование, които и сега се употребяват в забавачките. Децата ще продължат да учат главно посредством игра.

Мотивът за препоръчаните от държавното управление допълнения е, че обгръщането в детска градина на децата на 4 години е извънредно значимо за езиковото, когнитивното, прочувственото и общественото им развиване. Заедно с образованието, възпитанието и социализацията се обезпечава и постоянна грижа, здравословна храна и следени хигиенични условия. В същото време се дава опция на родителите да са дейни на пазара на труда.

Според просветителното министерство наложителната детска градина ще помогне за превъзмогването на обучителните усложнения посредством ранно идентифициране на потребностите на децата, ще предотврати натрупването на дефицити, а в следствие - отпадането им от просветителната система.

В държавния бюджет са планувани 10 млн. лева, които, с изключение на за въвеждане на наложителното предучилищно обучение за 4-годишните, ще бъдат и за подкрепяне на заплащането на такси от родителите, които са в неподходящо обществено състояние.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР