Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе приет

...
Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе приет
Коментари Харесай

Социална комисия прие законопроекта за бюджета на ДОО

Законопроектът за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) бе признат през днешния ден на съвещание на обществената парламентарна комисия на първо гласоподаване.

Проектобюджетът бе утвърден от 13 народни представители, двама гласоподаваха срещу, а трима се въздържаха.

Преди гласуването бюджетът бе показан от шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов, предава Българска телеграфна агенция. Той напомни, че планът планува от 1 юли следващата година всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, да се осъвременят с 11%.

От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст при цялостен застрахователен стаж ще се увеличи от 523,04 лева на 580,57 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на 3 400 лв.. Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили на 307,07 лв..

От 1 януари 2024 година минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се усилва от 780 лева на 933 лева Повишава се и оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица от 3400 лева на 3750 лева, заяви Иванов.

Той регистрира още, че в плана за бюджет на ДОО се предлага още от 1 юли 2024 година да се усили добавката от пенсията на умрял съпруг/съпруга (т.нар. вдовишка добавка) от досегашните 26,5 % на 30% от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга.

Увеличава се оптималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лева на 107,14 лв.. Размерът на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) остават без смяна и през 2024 година ще бъде 780 лв.,  съобщи още Ивайло Иванов.

По време на дебата преди гласуването Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че левицата не поддържа проектобюджета на ДОО. От  НОИ са си свършили добре работата в границите на политически заложените параметри, само че точно по тези параметри имаме рецензии, съобщи той. Гьоков сподели, че от Българска социалистическа партия не откриват осъществяване на визията и политиките за развиване, които страната е приела като цели. Няма даже дребни крачки за решение на проблемите с демография, бедността и неравенствата, сподели Гьоков. Според него бюджетът е " копи-пейст " на миналогодишния бюджет на ДОО. Гьоков съобщи, че от Българска социалистическа партия ще предложат сред гласуванията увеличение на майчинството през втората година, както и увеличение на дневното обезщетение за безработица,

Цветан Предов от групата на " ИТН " съобщи, че те няма да го поддържат, тъй като той е " всичко друго, само че не и социалноотговорен ".

Георги Георгиев от " Възраждане " сподели, че също ще се въздържи от поддръжка, тъй като от партията не са съгласни с минималния дневен размер за обезщетение за безработица. " Не можем да оставим хората, които краткотрайно остават без работа да получават обезщетение за безработица в размер под прага на беднотия ", съобщи Георгиев и заяви, че те ще предложат тази сума да е най-малко 25 лева, а не 18 лева, както се предлага в този бюджет. Другото предложение на " Възраждане " е втората година на майчинството да стане 933 лв.. 

Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията и народен представител от групата на " Продължаваме промяната-Демократична България ", съобщи, че те поддържат законопроекта, защото той продължава политиките, които ПП-ДБ са стартирали през 2021 година. Въпреки инфлацията и сложните последни години, приходите порастват освен номинално, само че и в действително изражение, регистрира Арабаджиев.

Трябва дружно с растежа на заплатите да се усили и оптималният застрахователен приход, добави той. По отношение на майчинството той сподели, че за него би трябвало да залегне законодателна политика, която да се следва, тъй като в този момент тя е непоследователна. Подкрепяме задържането на 780 лева на компенсацията за развъждане на дете през втората година от майчинството, както и политиките, които биха помогнали на родителите да се върнат на пазара на труда, съобщи депутатът. Той сподели, че групата му поддържа и политиката на страната за обезщетение на родителите на неприети деца в детските градини, както и нарастването на добавката за умрял брачен партньор от 26 на 30%.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР