Законопроект предлага да се ограничи обемът на новите лозови насаждения,

...
Законопроект предлага да се ограничи обемът на новите лозови насаждения,
Коментари Харесай

Проект предвижда да се ограничи безконтролното увеличаване на лозовите насаждения

Законопроект предлага да се ограничи размерът на новите лозови насаждения, с цел да се подсигурява на производителите на вино равнопоставеност както и да се подсигурява повишение на конкурентоспособността им. Това са част от измененията в Закона за виното и спиртните питиета, които са препоръчани от премиера Бойко Борисов и са качени за публично разискване в портала за съвещания strategy.bg.

Проектът за нов закон анулира до момента настоящия. Това се постанова поради рекомендации от Европейската комисия, която е установила разминавания сред настоящите правила на Европейския съюз и закона, е записано в претекстовете.

В края на 2013 година Европейски Съюз вкара нова система за определяне на обща организация на пазарите на селскостопански артикули. Тя е ориентирана към ограничение на нерегулираното повишаване на броя на новите лозови насаждения. За задачата е въведен механизъм, съгласно който всяка година би трябвало да се дават позволения за нови насаждения в размер до 1% от засадените с лозя площи към 31 юли на миналата година.

Според новия закон ще се забрани засаждането на близкостоящи площи със същата земеделска просвета, с цел да се предотврати несъответстващо опрашване и утежняване на реколтата. С това се цели " да се защищават производителите от неравнопоставеност и несъразмерна административна тежест ".

Основните цели, които си слага новият закон, са възвръщане на старите пазари на вино и продобиване на нови, както и равновесие сред търсенето и предлагането на вино и спиртни питиета. Освен това би трябвало да бъде обезпечена бистрота на пазара и почтена конкуренция.

Предвидено е и при какви условия няма да се изисква издаването на позволение за нови лозови насаждения. Това ще става при засаждането или презасаждането на площи, предопределени за пробни цели; развъждане на лозов масив, предопределен за консумация единствено в семейството на производителя или от организации, произвеждащи вино единствено за вътрешна консумация; при презасаждане от производител, на който са отчуждени парцели за държавна или общинска потребност, които са били засадени с лозя.

За да се реализира надзор е регламентирано поддържането на лозарски указател. В него ще има настояща информация за гроздопроизводителите, ръководените от тях лозарски стопанства и винопроизводителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР