Законодателството в областта на лекарствената политика, което се прилага към

...
Законодателството в областта на лекарствената политика, което се прилага към
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Учудващо е как законодателят ме пита какво ме е мотивирало да спазя закона

Законодателството в региона на лекарствената политика, което се ползва все още, е основано през 2018 година Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният здравен министър проф. Асена Сербезова по отношение на обвиняванията към нея за проблемите с дефицита и неналичието на медикаменти.

Припомняме, предходната седмица ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание проф. Костадин Ангелов популяризира отчет на ДАНС, съгласно който проблемите с медикаментите на равнище нормативна уредба стартират през март 2022 година, когато формулата за пресмятане на дефицита на лекарства се трансформира. Самият проф. Ангелов при разпространяването на тази информация призна, че смяната на формулата е в сходство със закона, само че уточни, че в случай че той не работи добре, министърът може да инициира неговата смяна.

Според проф. Сербезова пък първите сигнали за дефицит на медикаменти са се появили през 2014 година и оттогава насам липсват едни и същи към 20-30 продукта, множеството от които не са свързани с следените от СЕСПА.

Връщайки се към обвиняванията за смяната на формулата, някогашната министърка изясни дейностите си от март 2022 година: „ Разпоредих одит от „ Информационно обслужване “ (на системата СЕСПА, б. р.), вследствие на което се откри, че формулата, която изначално е въведена в системата, не е законосъобразната. Математиката няма пояснение. Тази формула е била неправилно приложена, което значи, че кръгът от лекарствени артикули, който се дефинира с тази формула, не е кръгът, за който действително има дефицит, т. е. е доста по-голям “, съобщи тя.

Според проф. Сербезова обвиняванията против нея са популистки, защото огромна част от изчезналите медикаменти са антибиотици и артикули, които не са в Позитивния лекарствен лист (ПЛС), а системата следи единствено ПЛС.

„ За мен е учудващо по какъв начин може законодателят да ме пита какво ме е стимулирало да спазя закона “, разяснява тя.

Запитана за какво не е инициирала смяна в закона, ако казусът е бил в него, някогашната министърка подсети, че мандатът на тогавашната коалиция бе преустановен прибързано и изясни, че това се е случило едвам два месеца след одита на СЕСПА.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР