Законодателството дава шанс за борба на гръбнака на нашата нация

...
Законодателството дава шанс за борба на гръбнака на нашата нация
Коментари Харесай

Кой ще се възползва от антикризисния план за 1.9 трлн. долара на Байдън

" Законодателството дава късмет за битка на гръбнака на нашата нация - основните служащи, работещите хора, построили тази страна, хората, които карат страната да върви напред ". Това декларира американският президент Джо Байдън, който в сряда реализира първата си законодателна победа.

Неговият антикризисен проект за 1.9 трлн. $ в помощ на американците, потърпевши от пандемията от ковид, преодоля последните си спънки в Конгреса. Камарата на представителите утвърди големия стопански пакет с 220-211 гласа, като нито един републиканец не гласоподава в негова поддръжка. Планът към този момент мина през Сената и се чака да бъде подписан като закон от Байдън в петък. Той обезпечава директни заплащания за множеството американци, разпределя милиарди долари за изследвания на ковид, тестване и осъществяване на имунизационни стратегии, усилва помощите за фамилиите с деца, удължава заплащанията на милионите останали без работа и прави промени в данъчната система за хората в потребност.

Този огромен антикризисен пакет, осигуряващ голяма помощ за фамилиите с ниски приходи, е значително достижение за Байдън. Сега новата администрация ще разполага с нужните средства, с цел да се бори с икономическите и обществените последствия от пандемията. От това какъв брой дейно ще се разпредели помощта, ще зависи значително какъв брой сполучлив ще е мандатът на президента. Ако рекордните разноски подтикват стопанската система, без да се стигне до прегряване, Байдън ще обере политическите дивиденти.
Какво включва
Милиони американци, наранени от пандемията, ще получат чекове с директни помощи до 1400 $ на човек или до 2800 $ на фамилна двойка, както и още 1400 $ за зависещо от този човек или тази двойка лице. Общата сума за тези помощи е 400 милиарда $. Пълната сума от тази помощ ще получат двойки с годишни приходи до 150 хиляди $ и лица с такива до 75 хиляди Помощите ще стартират да се изплащат още този месец. По 300 $ седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9.5 млн. останали без работа. Тази мярка ще продължи до 6 септември. Щатските и локалните управляващи ще получат 350 милиарда $. За учебните заведения ще бъде отделена спомагателна помощ от 130 милиарда $. Парите ще бъдат употребявани за понижаване на размерите на класовете и за смяна в класните стаи, тъй че да има обществена отдалеченост, да се конфигурират вентилационни системи, да се купят персонални защитни средства. Парите ще се употребяват и за наемане на повече личен състав. С 40 милиарда $ ще бъде увеличено финансирането със същата цел на колежите и университетите. Нова стратегия за заведенията за хранене и питейните заведения, наранени от пандемията, ще получи 29.6 милиарда $. Компаниите ще могат да получават грантове до 10 млн. $. Планът планува и към 50 милиарда $ за разширение на тестването за ковид и за възстановяване на следенето на контактите. Над 15 милиарда $ ще бъдат употребявани за ускорение на разпространяването и инжектирането на ваксини против ковид. Планът планува и увеличение на данъчните отстъпки на фамилиите с деца с до 3000 $ за всяко дете сред 6 и 17 години и до 3600 $ за всяко дете под 6 години. Около 30 милиарда $ ще се употребяват и за семействата с ниски приходи, с цел да платят наемите си или за подкрепяне на бездомниците. 10 милиарда $ се насочват към притежатели на парцели, които поради пандемията не могат да си платят сумите по ипотечните заеми и да покрият други разноски.
" За " и " срещу "
Изследване на Pew Research Center демонстрира, че 70% от интервюираните американци поддържат законопроекта, в това число 41% от републиканците. Демократите, които управляват и двете камари на Конгреса, съумяха да се сплотят и да прокарат по-голямата част от първичните оферти.

Републиканците бяха срещу размера на пакета и го представяха като непотребен и разсипнически. Те желаеха някои детайли от него да бъдат по-малки и по-целево ориентирани, в това число чековете със тласъци да не се дават на хора, които не са изгубили приходи през миналата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР