Законът за несъстоятелност на физическите лица вече е публикуван за

...
Законът за несъстоятелност на физическите лица вече е публикуван за
Коментари Харесай

Законът за личния фалит вече е публикуван за обществено обсъждане

Законът за неплатежоспособност на физическите лица към този момент е оповестен за публично разискване . Това ще е нормативната уредба, която ще урежда персоналния банкрут, оповестиха от Министерството на правораздаването /МП/. 

След одобрение на първичния законопроект от Министерския съвет /МС/ и внасянето му в 48-ото Народното събрание беше препоръчано основаване на нарочна уредба на произвеждане по неплатежоспособност за физически лица без имущество и приходи. В отговор на тези упования Министерство на правосъдието предлага съответни промени и допълнения в текста на законопроекта.

Законът урежда изискванията и реда за осъществяване на произвеждане по неплатежоспособност на физическите лица , в което да бъдат задоволени вземанията на всички кредитори. То е напълно непринудено , образува се по искане на добросъвестния дебитор и цели заслужено угаждане на неговите кредитори.

В производството са обезпечени гаранции за облекчаване на виталните потребности на длъжника посредством установяване на прехрана от най-малко една минимална работна заплата , както и избрана несеквестируемост на имуществото му . В производството се заплащат единствено елементарни такси, а останалите разходи са дължими в планувани от закона случаи.

Уредена е опция за погасяване на отговорностите на добросъвестния дебитор след приключване на 3-годишен период от одобрение на проекта за погасяване или разказа на имуществото му, в случай че той е заплатил разноските и е удовлетворил най-малко отчасти вземанията на кредиторите.

Допълва се, че когато добросъвестният дебитор няма приходи и имущество, съдът стопира откритото произвеждане по неплатежоспособност по отношение на него . То може да бъде обновено в 1-годишен период по искане на длъжника, в случай че той потвърди, че има секвестируемо имущество , задоволително да покрие началните разходи в производството и за отчасти угаждане на настояванията на кредиторите.

Ако в границите на 1 година длъжникът не изиска обновяване, съдът приключва производството по неплатежоспособност . Тогава неговите отговорности се погасяват след приключване на 5-годишен период от решението на съда за преустановяване на производството.

В България неплатежоспособните длъжници са подложени на съществени ограничавания, стрес и терзания от финансовите усложнения и упованията на кредиторите. Особено уязвими са добросъвестните длъжници, изпаднали в невъзможност поради събития отвън техните предвиждания и надзор – загуба на продуктивност, здравословни проблеми, разлъка в фамилията, загуба на работа или имущество и други .

Проектът на закон за персоналния банкрут, ориентиран напълно към добросъвестните длъжници , запълва тези нормативни празноти в сходство с публичните упования, условията на актовете на Европейския съюз /ЕС/ и особеностите на националната правна система. Той е и част от уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/.

С целия план и претекстовете към него можете да се запознаете тук – https://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=7452

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР