Законът за надценките на хранителните продукти, подновен от Министерството на

...
Законът за надценките на хранителните продукти, подновен от Министерството на
Коментари Харесай

Масово ядем замразен вносен хляб

Законът за надценките на питателните артикули, възобновен от Министерството на стопанската система, е качен за публично разискване. В текстовете е записано, че в случай че търговците не оферират по един на ниска цена артикул от съответния лист, ги чакат съществени санкции.

" Това е българският вид на това, което се прави в Европа. Там се води разговор, тук - принудително. Приемам го за чернова, за какво нормално желаят мнение от нас, в тази ситуация нямаше такова нещо ", разяснява специалистът от

По думите му е необходим разговор по цялата верига - от производителя на суровината, през преработвателя, до търговеца.

Експертът призова за по-голям надзор. 

" 45% от хляба, който консумираме в градовете, идва от комерсиалните вериги. Това са вносни хлебопекарни смеси, ние с мярката за нулева ставка стимулирахме вносителите и непознатите производители. 450 млн. е Данък добавена стойност от самун годишно. Ако бяха влезнали в бюджета, можеше като купони да се дадат, всички ядат самун ", сподели доцент Боюклиев. 

Пред Bulgaria ON AIR той не предвижда намаление на цените на храните, само че чака стабилизиране. 

" При пресните плодове и зеленчуци, когато пристигна време за българските, ще поевтинеят. Те ще са по-вкусни и по-евтини. Има сезонност в храните, както и при зърното. Преди нова годишна продукция цените падат, зависи от прогнозите, които за България и Европа са положителни. При млечните артикули, в случай че се ускори контролът, част от тези сухи млека и млечни концентрати идват от Украйна. Ако има надзор, ще спре да влизат и тогава цените ще се вдигнат ", предвижда гостът.

Очакванията на специалиста от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките са за съответни ограничения за зърнопроизводителите. Той акцентира, че има прекомерно огромни количества слънчоглед, които са по складовете и може да се наложи да бъде изхвърлен, което значи огромни загуби за земеделците. Те разчитат на средства от продажба, с цел да приберат новите реколти.

Гостът разяснява и успеваемостта на уеб страницата, който съпоставя цените на съществени хранителни артикули. По думите му огромните вериги съзнателно го бойкотират, единствено две са се присъединили. А след измененията в цените  " Ел Би Булгарикум " излиза на добра облага.

" Държавното дружество усилва оборотите си доста. Веригата, с която работи, двойно е нараснала оборота си единствено поради тези промени ", сподели доцент Боюклиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР