„Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и

...
„Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и
Коментари Харесай

Жаблянов: Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и антиконституционен

„ Законът за ограниченията против изпиране на пари е неуместен и антиконституционен. Категорично правя възражение против това да се събира информация за деловите отношение на жителите. По-голямо ликвидиране за частната самодейност от това не мога да видя ". Това съобщи зам.-председателят на „ Българска социалистическа партия за България " Валери Жаблянов от парламентарната естрада. „ Какво значи банката да събира информация за деловите ми връзки? Къде отива тази информация? Отива ли при моите съперници? Малко ли е монополът на банките и финансовите институции, че им предоставяте и това - бази данни, информация за клиентите, за физически лица, настоятелен връзки, право да управляват кореспонденцията? ", попита той. Според него не може да има закон, в чието заглавие попада диалект. „ Какво значи „ изпиране на пари "? Как да гласуваме тази идиотщина? ", продължи с въпросите Жаблянов. Той попита и какво значи в закона да попада понятието „ видни политически персони ", като в листата са изброени членове на УС на Българска народна банка. „ Те не са политически персони. И тази идиотщина ли да гласуваме? ", разяснява националният представител.

Според него препоръчаният законопроект лимитира гражданските права и свободи. „ В тези текстове има недомислици. Кой ще ревизира деловите връзки и какво ще им ревизира? Има банкова загадка, загадка на кореспонденцията - персонална и служебна? ", добави зам.-председателят на левицата. Той уточни, че на задължените лица им се разпорежда да ревизират идентификацията на клиентите на съответното институция. „ Това може да го ревизират държавните органи. Не е написано и по какъв начин става инспекцията. Според главните права на жителите никой не може да бъде наблюдаван, филмиран или да му се ревизира кореспонденцията. Този закон е на ръба на нарушение на Конституцията и на главните права на жителите ", безапелационен е Жаблянов.

„ Това е извънредно едва съчинение - от заглавието до последната писмен знак. Човек би трябвало да направи компромис със съвестта си, Конституцията и всичко, каквото може, с цел да поддържа този законопроект ", заключи Валери Жаблянов.

Проф. Румен Гечев: Решаването на така наречен „ пране на пари " би трябвало да стартира със закриването на офшорните зони.

„ До по кое време ще ни занимават някои представители на Европейска комисия с преследване на трохи? Решаването на така наречен „ пране на пари " би трябвало да стартира не с дребнотемието, а със закриването на офшорните зони. Те са основани точно от международния политически и финансов хайлайф, с цел да крадат и да си крият парите, до момента в който дребните и междинни компании пълнят бюджета на страната ", съобщи националният представител проф. Румен Гечев. Според него Европейска комисия не си прави работата и ни пробутва наставления, с които да се занимаваме. Той уточни данни на Националната статистическа организация на Съединени американски щати за предходната година, съгласно които укритите пари в офшорните зони на Европейски Съюз са 1 трилион евро. „ Незаконно укритите налози в границите на Европейски Съюз са към 160-190 млрд.евро., по данни на Евростат, а са немерени законови малки врати да се укрият сред 50 и 70 млрд.евро. ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР