Законът за авторското право бе приет от депутатите днес на

...
Законът за авторското право бе приет от депутатите днес на
Коментари Харесай

Законът за авторското право бе приет на първо четене

Законът за авторското право бе признат от депутатите през днешния ден на първо четене с 116 гласа „ за “ и 31 „ въздържал се “.

С новите промени в закона се основава нормативна уредба за групово ръководство на авторските права за по-добро ръководство, бистрота и отчетност. Те се постановат от инструкция на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз за груповото ръководство на авторското право и сродните му права. 

Определят се и условията за приемане на лиценз за потребление на музикални творби онлайн.

Регламентират се пълномощията на министъра на културата при реализирането на контрола върху активността по групово ръководство, обвързвана с регистрацията на организациите и сдруженията и надзор върху активността им. Колективното ръководство на права към този момент ще може да се прави и от самостоятелни сдружения за ръководство на права, получили регистрация в Министерството на културата. Настоящите цени, които създателите заплащат, както и организаците, които защитават правата им, се резервират.

Предвиден е 6-месечен интервал, в който записаните организации да приведат уставите си в сходство с новия закон. 

С измененията в законодателството се вкарва инструкция, призната от ЕП и Съвета на Европейски Съюз за груповото ръководство на авторското право и сродните му права, както и за лицензиране на правата върху творби за потребление онлайн на музикални творби на вътрешния пазар. България е изпуснала крайния период за въвеждане на директивата - 10 април 2014 година, заради което срещу страната ни е формирана процедура. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР