Законът в България и други страни в ЕС не позволява

...
Законът в България и други страни в ЕС не позволява
Коментари Харесай

Законът забранява вдовица да зачене инвитро от починалия си съпруг. Търси се решение

Законът в България и други страни в Европейски Съюз не разрешава здрав генетичен материал от умрял човек да се употребява за забременяване след настъпилата гибел. Всъщност съгласно нормативната уредба у нас материалът - мъжки или женски, сперматозоиди, ембриони, яйцеклетки или зиготи - би трябвало да бъде погубен, даже в случай че приживе умрелият е дал единодушието си за осъществяване на инвитро процедурата.

С това предписание се бори вдовицата Ася Йорданова, чийто брачен партньор е умрял този юли, скоро откакто двамата са сключили контракт с клиника за старт на опити за забременяване с инвитро. Жената е решена да роди дете на умрелия си брачен партньор, изпълнявайки неговата фантазия, само че здравната разпоредба №28 от 2007 година не позволява това.

За проблема описа в понеделник Би Ти Ви и по него към този момент взимат отношение Министерството на здравеопазването и омбудсмана на България Мая Манолова. Институциите наподобява са на страната на дамата, единствено че смяната в закона ще отнеме най-малко месец, и то в случай че процедурата по публично разискване стартира незабавно. В това време вдовицата ще се опита да реалокира замразените си ембриони в клиника, която не заплашва да ги унищожи, само че отново срещу закона.

Разказът на дамата

Ася Йорданова и брачният партньор й мечтаели за дете от години, само че без триумф. През април тази година почнали нужните процедури и лекувания, за подготовка на процеса по инвитро. През юни към този момент трябвало да се направи опитът за изкуствено забременяване, само че заради здравословни аргументи при дамата, бил отсрочен с малко. Тогава бил подписан договорът с клиниката за запазване на замразените ембриони с ангажимента, че незабавно щом тя оздравее процедурата ще се състои. Платили са и 5000 лева като част от таксата за процедурата.

На 13 юли мъжът на Йорданова умрял при трудова акцидент, която трансформирала събитията. Жената решила, че все пак ще направи процедурата и ще сбъдне фантазията на фамилията за дете, единствено че от клиниката й дали отговор, че договорът би трябвало незабавно да се приключи и шестте ембриона да се унищожат, тъй като по този начин подрежда законът.

" Не бях съгласна, бях в потрес. Тръгнах по институциите, подадохме тъжби в Агенцията по трансплантациите, омбудсмана. Мечтата на моя мъж беше да имаме дете и аз желая да я извърша ", споделя дамата пред Би Ти Ви. След като срещнала поддръжка от омбудсмана, в този момент проектът й е да опази ембрионите, до момента в който законодателството не се промени и не й разреши процедурата.

Отговорът на институциите

По сигнала на Ася Йорданова, омбудсманът Мая Манолова е настояла пред здравното министерство ограничаващата разпоредба да се поправя. Гражданският покровител е уверен, че " използването на наредбата при липса на императивно нормативно съображение, нарушава правата на жителите, несправедлива е и не подкрепя превъзмогването на демографската рецесия ".

Заместник-министърът на опазването на здравето Мирослав Нейков се съгласява, че правилото е ощетяващо, тъй като е еквивалентно на това бременна скорошна вдовица да бъде принудена да помята вместо сама да реши дали ще си отгледа бебето, или не.

" Това, което можем да създадем ние, е да стартираме незабавно смяна на тази разпоредба. Промяната обаче минава през наложително публично разискване от един месец и едвам по-късно тя може да стане факт. Това нещо обаче би трябвало да бъде добре премислено и съветвано с нашите адвокати ", разяснява доктор Ненков. " Аз не мога да принудя сътрудника да довърши процедурата, тъй като това би било нарушаване на работещ сега нормативен акт ", добави той по адрес на лекаря, който споделил на Ася, че вместо да извърши процедурата по контракт е заставен да унищожи ембрионите.

Според юристите

Юристът и учител по биологично право Стоян Ставру разяснява още веднъж пред Би Ти Ви, че правилото в основата на този проблем не е напълно безсмислено, а е наложено, тъй като в предишното в други страни е имало съществени проблеми с използването на генетичен материал на умряли хора.

По думите му във Франция да вземем за пример е била публикувана практиката на " деца-сувенири " - деца родени " за спомен " откакто някой си е отишъл. И даже когато има единодушие от умрелия да се употребява генетичният му материал за тази цел, то се обезсилва със гибелта. Но такива деца основават голям брой чисто юридически проблеми, споделя Ставру.

В случая процедурата към този момент е била готова и събитията са я отсрочили, само че правото отново клони към отвод. " Ако имаше ембриотрансфер, нямаше да има проблем. Решението излиза отвън контрола на бащата сега, в който имаме към този момент бременност или най-малко вкарване на генетичен материал в тялото на дамата. Но откакто това не се е случило, не може да продължи процедурата. Подписът му, единодушието му за процедурата, се девалидизира, тъй като той не може да взима решения за след гибелта си ", разяснява експертът по биологично право.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР