Заключително събитие по съфинансиран от швейцарското правителство проект за противодействие на незаконния

...
Заключително събитие по съфинансиран от
швейцарското правителство проект за
противодействие на незаконния
Коментари Харесай

Полицейски коли, оборудвани със специална техника, ще разкриват крадени превозни средства

Заключително събитие по съфинансиран от швейцарското държавно управление план за противодействие на противозаконния трафик на превозни средства

Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за проверка в действително време, ще засилят възможностите на българската полиция да противодейства на трафика на крадени превозни средства. Тези старания на Главна дирекция „ Национална полиция “ бяха подпомогнати с швейцарско финансиране. Резултатите от шестгодишния проект “Противодействие на закононарушения, свързани с трафик на моторни превозни средства ” представиха заместник-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева, началникът на отдел „ Пътна полиция “- ГДНП комисар Росен Рапчев и началникът на сектор „ Противодействие против собствеността “ към отдел „ Криминална полиция “ – ГДНП основен контрольор Живко Костурков.

Старши комисар Макева изрази сърдечна благодарност към швейцарското правителство и швейцарските си сътрудници за конструктивното им партньорство и финансовата помощ. Изпълнените дейности подпомагат активността на нашите полицейски структури за по-ефективно противодействие на този вид престъпления, означи тя и добави, че постигнатите резултати се дължат на комплексната и екипна работа на всички партньори по плана. Най-ценното за нас е усъвършенстваната съгласуваност и взаимодействие сред компетентните органи, рационализиране на методите ни за работа и активирането на оперативното и полицейско съдействие, в това число присъединяване в интернационалните полицейски операции и обмяна на положителни практики, обобщи старши комисар Макева.

В рамките на плана е построена система за автоматизирано различаване на регистрационни табели на моторни-превозни средства. Общо 23 полицейски коли в страната, оборудвани със скенери за идентифициране, ще могат да вършат информация в полицейската база данни в действително време. 80 български полицейски чиновници са подготвени в най-новите техники за откриване на крадени коли, осведомени са с швейцарския опит в кантоналните полицейски управления на Нюшател и Женева, както с работата с Шенгенската информационна система. Проектът на обща стойност близо 800 хиляди швейцарски франка, от които 85% са швейцарско съфинансиране, е част от Тематичен фонд „ Сигурност “ на Българо-швейцарската стратегия за сътрудничество. Основният швейцарски партньор на Главна дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи по плана е Полицията на Нюшател.

Гости на заключителното събитие бяха ръководителят на Швейцарското междинно звено Виктор Престел, шефът на „ Специални планове “ – СОИТРОН- MOSY Ян Теро, заместник-директорът на Главна дирекция „ Борба с организираната престъпност “ Стефан Джолев и директорът на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” Бойко Рановски.

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР