Заключителна изложба на дипломантите от Националното училище по изкуствата “Добри

...
Заключителна изложба на дипломантите от Националното училище по изкуствата “Добри
Коментари Харесай

Млади художници редят изложба в Градската художествена галерия във Варна

Заключителна галерия на дипломантите от Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов " се открива на 12 май в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, научи Varna24.bg .

Експозицията включва дипломните планове на завършващите ученици от

специалностите, свързани с образни изкуства, в елитното варненско учебно заведение. Преподавателите Васил Пенчев, Георги Кенаров и Цветомира Георгиева селекционират творбите на младите гении.

“Тази галерия е финалът на 5-годишно професионално образование - споделя зам.-директорът на НУИ “Добри Христов " Йорданка Манева. Всъщност някои от нашите възпитаници са в учебното заведение доста по-дълго, още от 5 клас. Всеки от участниците в изложбата е работил върху собствен личен план с самостоятелно задание според от специалността си, и демонстрира по какъв начин се е развил през годините, какво е усвоил.

В тези планове изпъкват качествата на младите създатели, виждаме тяхното отношение към колорита, към графичните техники. Сега претърпяваме взрив на офорта като техника, откакто учебното заведение ни се снабди с графична преса. На нашите възпитаници им харесва да опитват с нови техники и те се оправят прелестно.

Всеки си е избрал тематика на плана, а и техниките, които ползват, са доста разнородни. Условията, които учебното заведение дава на своите ученици, им дават опция да придобият и да развият умения в разнообразни техники, и по тази причина изложбата е толкоз разнообразна и забавна за посетителите.

Забележително е, че дипломантите се впускат в работа с по-големи формати и комплицирани композиции и в живописта, и в графиката, и болшинството от тях показват професионални механически умения, което ни носи наслада. " На вниманието на публиката в Градската художествена изложба - Варна, ще бъдат показани произведения живопис, графика и рекламна графика. Изложбата, която се е трансформирала в обичайната проява на достиженията на завършващите своето образование млади гении, ще бъде поощрение за тяхното излизане на пътя на професионализма в изкуството.

Откриването на изложбата е от 18:30 на 12 май 2023 на ул. “Любен Каравелов "

1, Варна. Експозицията ще бъде част от включването на ГХГ-Варна в Европейската нощ на музеите на 13 май с вход свободен от 18:00 до 24:00 ч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР